Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Gevecht om basis Karachi ten einde - ‘Vernedering voor Pakistan’

Flames and smokes rise from Pakistan's naval air base following an attack by militants in Karachi early on May 23, 2011. Taliban gunmen armed with rockets and explosives stormed a major naval air base in the heart of Pakistan's biggest city, destroying two US-made surveillance aircraft and killing seven personnel. It was the worst assault on a military base since the army headquarters was besieged in October 2009, piling further embarrassment on the armed forces three weeks after US troops killed Osama bin Laden under their noses. AFP PHOTO/ASIF HASSAN
Flames and smokes rise from Pakistan's naval air base following an attack by militants in Karachi early on May 23, 2011. Taliban gunmen armed with rockets and explosives stormed a major naval air base in the heart of Pakistan's biggest city, destroying two US-made surveillance aircraft and killing seven personnel. It was the worst assault on a military base since the army headquarters was besieged in October 2009, piling further embarrassment on the armed forces three weeks after US troops killed Osama bin Laden under their noses. AFP PHOTO/ASIF HASSAN Rook en vlammen stijgen op vanaf de Pakistaanse marinebasis. Foto AFP / Asif Hassan

De belegering door Pakistaanse Talibaanstrijders van een marinebasis in Karachi is ten einde. Sinds gisteren vochten Pakistaanse commando’s met Talibaanstrijders op de basis.

Update 10:45 Volgens het Pakistaanse leger is de controle over de marinebasis herwonnen, en zijn de Talibaanstrijders die de basis hadden aangevallen verslagen. De basis wordt nog wel uitgekamd, maar er zou niet meer gevochten worden.

Tussen vijftien en twintig mannen kwamen de Mehran-basis gisteravond binnen en vielen drie vliegtuighangars aan. Ooggetuigen hoorden geweervuur en zagen rook uit de gebouwen op de basis komen.

Pakistaanse commando’s gingen de basis binnen en raakten verwikkeld in een vuurgevecht met de militanten. De Talibaanstrijders gooiden granaten en er is zeker één vliegtuig in brand gevlogen.

http://youtu.be/t_czBvAwuRg

Volgens NRC’s Floris van Straaten, bekend met de situatie in Pakistan, is deze actie van de Talibaan vernederend voor het Pakistaanse leger.

“Dit is een van de grootste acties van de Pakistaanse Talibaan tot nu toe, en dat is een nieuwe vernedering voor het Pakistaanse leger. Dat noemt zich de grote beschermer van het volk, maar na de actie van de Amerikanen om Bin Laden uit te schakelen, en de grote aanslag in het noordwesten van het land vorige week, heeft het leger nu weer iets uit te leggen.”

Van Straaten zegt dat de Talibaan in Pakistan opereren uit wraak om de dood van Osama bin Laden.

“Hoe nauw de Talibaan in Pakistan en Al-Qaeda gelieerd zijn aan elkaar is niet duidelijk. De Talibaan is in elk geval een autonoom opererende organisatie, maar wel met sympathie voor Al-Qaeda. Deze aanslagen worden gepleegd uit wraak voor de dood van Bin Laden, zoals ook de aanslag van vorige week dat was. Het is natuurlijk niet zo dat ze voor zijn dood stilzaten, toen pleegden ze ook aanslagen, maar dit lijkt een nieuw offensief met grotere acties.”

De Talibaanstrijders verwoestten twee P-3C Orion verkenningsvliegtuigen van het Amerikaanse leger, die op de basis waren gelegerd. Foto AFP / Asif HassanDe Talibaanstrijders verwoestten twee P-3C Orion verkenningsvliegtuigen van het Amerikaanse leger, die op de basis waren gelegerd. Foto AFP / Asif Hassan