Gelukkig staat de wind de goede kant op

A cloud of smoke and ash is seen over the Grimsvoetn volcano on Iceland on May 21, 2011. The cloud rising up from Grimsvoetn as a result of the eruption was seen first time around 1900 GMT and in less than an hour it had reached an altitude of 11 kilometres (6.8 miles)," according to the Icellandic meterological institute. AFP PHOTO
A cloud of smoke and ash is seen over the Grimsvoetn volcano on Iceland on May 21, 2011. The cloud rising up from Grimsvoetn as a result of the eruption was seen first time around 1900 GMT and in less than an hour it had reached an altitude of 11 kilometres (6.8 miles)," according to the Icellandic meterological institute. AFP PHOTO AFP

Het IJslandse luchtruim is gisteren gesloten vanwege de enorme rookpluimen, as en stoom die de vulkaan Grimsvotn uitspuwt.

Zaterdagavond barstte de vulkaan in het zuidoosten van IJsland uit.

De rookpluimen reiken tot twintig

kilometer hoogte.

Experts verwachten dat de overlast van de vulkaanuitbarsting niet zo groot zal worden als vorig jaar. Toen raakte het internationale vliegverkeer ernstig ontregeld door de uitbarsting van de Eyjafjallajökull. Het luchtruim boven een groot deel van Europa werd vijf dagen gesloten omdat de as gevaarlijk was voor het vliegverkeer. Tien miljoen reizigers strandden.

Vooralsnog staat de wind de goede kant op en wordt de as van de Grimsvotn richting Groenland geblazen. Maar de aswolk kan in de loop van de week mogelijk het westen van Europa bereiken. Vliegtuigmaatschappijen zijn gisteren hiervan op de hoogte gebracht door de IJslandse autoriteiten.

De aswolk kan dinsdag het noorden van Schotland bereiken en donderdag of vrijdag delen van Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje. Maar volgens experts is de as van de Grimsvotn minder fijn en daardoor ook minder gevaarlijk voor vliegtuigen dan de as van de Eyjafjallajökull. (AP)