EU wil hervatting vredesproces Midden-Oosten

Caption: European Union High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Catherine Ashton addresses a news conference during an EU foreign ministers meeting at the EU Council in Brussels May 23, 2011. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: POLITICS)
Caption: European Union High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Catherine Ashton addresses a news conference during an EU foreign ministers meeting at the EU Council in Brussels May 23, 2011. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: POLITICS) EU-buitenlandchef Catherine Ashton in Brussel. De EU wil dat Israël en de Palestijnen het vredesproces hervatten. Foto: Reuters / Francois Lenoir

De Europese Unie wil dat het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen snel wordt hervat.

Aanstaande woensdag wil EU-buitenlandchef Catherine Ashton de vergadering van vertegenwoordigers van het Midden-Oosten Kwartet, de Verenigde Staten, de Verenigde Naties, de EU en Rusland, aangrijpen om aan te dringen op een hervatting van de gesprekken. Dat meldt persbureau AP.

Afgelopen vrijdag liet Ashton, weten dat de EU de oproep steunt van de Amerikaanse president Barack Obama om de grenzen van Israël uit 1967 als basis te gebruiken voor de grenzen van een nieuwe Palestijnse staat.

De EU heeft in het verleden meerdere malen opgeroepen om de grenzen uit 1967 te gebruiken, waar de VS zich daar niet publiekelijk over wilde uitspreken. Obama zei gisteren dat de wens voor een Palestijnse staat met deze grenzen een publieke uiting is van een visie die al heel lang gekoesterd wordt. De Amerikaanse president vreest dat Israël geïsoleerd raakt zolang het vredesproces niet op gang komt..

Nu de VS en de EU dichter tot elkaar zijn gekomen op dit standpunt wil de EU opnieuw de gesprekken hervatten tussen Israël en de Palestijnen. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal, hoopt dat het Midden-Oosten Kwartet nieuwe onderhandelingen tussen de twee partijen mogelijk kan maken:

“De problemen en de parameters zijn nu bekend, nu is het tijd dat de Palestijnse autoriteit en Israël om de tafel gaan zitten en zonder dreigementen met elkaar gaan praten.”

Meer volgt.