EU komt nu ook aan het geld van Bashar Assad zelf

Foto Reurters / Majed Jaber

De Europese Unie legt sancties op tegen de Syrische president Bashar Assad, vanwege het aanhoudende keiharde optreden tegen betogers. Assad en negen andere leden van zijn regime kunnen niet meer bij hun banktegoeden in de 27 EU-lidstaten en krijgen geen visa meer.

De Europese Unie bestraft Bashar al-Assad door banktegoeden in de 27 lidstaten te bevriezen. Reizen binnen de EU is er ook niet meer bij voor de Syrische president. De unie sanctioneert Assad voor het aanhoudende geweld bij demonstraties tegen zijn regime.

Eerder al trof de EU strafmaatregelen tegen dertien leden van het Syrische bewind, maar Assad zelf werd tot dusver ontzien. De Syrische veiligheidstroepen blijven echter op antiregeringsbetogers schieten. In twee maanden tijd zijn hierdoor al meer dan negenhonderd mensen om het leven gekomen. Ook voor negen leden van Assads regime gelden de nieuwe sancties.

In een verklaring zeggen de ministers van buitenlandse zaken van de EU-lidstaten vandaag dat de verantwoordelijken moeten worden gestraft. Verder tonen zij zich diep verontrust over het afsluiten van Syrische steden als Deraa, Banias en Homs en berichten dat de toegang tot medische zorg en basale diensten in deze gebieden aan banden wordt gelegd. Eerder besloten ook de Verenigde Staten hun sancties uit te breiden tot Assad zelf.

Ook Iran getroffen door nieuwe sancties

De Europese Unie stelt ook strengere sancties in tegen het regime in Iran. De EU maakt zich zorgen over het nucleaire programma van Iran. Vorige maand stelde de EU al sancties in tegen 32 Iraanse regeringsfunctionarissen wegens mensenrechtenschendingen.

De sancties bestonden uit reisverboden en het bevriezen van tegoeden van personen en bedrijven. Deze sancties worden nu uitgebreid naar meerdere regeringsfunctionarissen en meer dan honderd Iraanse bedrijven die banden hebben met het Iraanse nucleaire programma.