Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

De Jager steunt Lagarde als nieuw hoofd IMF

France's Finance and Economy Minister Christine Lagarde arrives at a Parisian food and goods retailer for a visit focused on French employer's subsidies of meal coupons or restaurant tickets in Paris May 19, 2011. REUTERS/Benoit Tessier (FRANCE - Tags: SOCIETY POLITICS FOOD BUSINESS)
France's Finance and Economy Minister Christine Lagarde arrives at a Parisian food and goods retailer for a visit focused on French employer's subsidies of meal coupons or restaurant tickets in Paris May 19, 2011. REUTERS/Benoit Tessier (FRANCE - Tags: SOCIETY POLITICS FOOD BUSINESS) Christine Lagarde. Foto Reuters / Benoit Tessier

Minister De Jager (Financiën, CDA) heeft namens de Nederlandse regering zijn steun uitgesproken voor zijn Franse ambtgenoot Christine Lagarde als opvolger voor IMF-topman Dominique Strauss-Kahn. Als zij zich kandidaat stelt heeft ze “mijn volle steun”. Dat zei hij vanochtend op het Radio 1 Journaal.

Europeanen, onder wie ook Nout Wellink van De Nederlandsche Bank en de Duitse bondskanselier Merkel vinden dat de nieuwe directeur een Europeaan moet zijn, gezien de schuldencrisis waar het IMF een cruciale rol in speelt. Ook de Europese Commissie heeft zich inmiddels uitgesproken voor een Europese kandidaat. Scheidend president van de Europese Centrale Bank Trichet en de Franse minister van Financiën Lagarde worden genoemd. Beiden zijn de afgelopen jaren competente crisismanagers gebleken.

Na verschillende steunbetuigingen uit Europa schaarde gisteren ook Groot-Brittannië zich achter Lagarde als kandidaat voor de opvolging van Dominique Strauss-Kahn als nieuwe leider van het IMF. De Fransman werd vorige week in New York gearresteerd op verdenking van verkrachting van een kamermeisje. Hij verblijft momenteel onder huisarrest in een appartement in New York in afwachting van zijn strafzaak.