Bijrol voor Italiaanse renners in eigen Giro

Alberto Contador nam in de Dolomieten een voorschot op de eindzege in de Giro.

Opvallend sterk reed Steven Kruijswijk (24), die klom naar de dertiende plaats.

Spain's Alberto Contador is cheered by fans as he pedals up the last climb during the 14th stage of the Giro d'Italia, Tour of Italy cycling race in Monte Zoncolan, Saturday, May 21, 2011. Race favorite and pink jersey holder Alberto Contador finished second for the second consecutive day 33 seconds behind his fellow-countryman Igor Anton. (AP Photo/Alessandro Trovati)
Spain's Alberto Contador is cheered by fans as he pedals up the last climb during the 14th stage of the Giro d'Italia, Tour of Italy cycling race in Monte Zoncolan, Saturday, May 21, 2011. Race favorite and pink jersey holder Alberto Contador finished second for the second consecutive day 33 seconds behind his fellow-countryman Igor Anton. (AP Photo/Alessandro Trovati) AP

Geen heroïsch gevecht tussen Italiaanse campionissimi als Coppi-Bartali, Moser-Saronni, Bugno-Ciappucci, Pantani-Gotti of zelfs maar Basso tegen Simoni. In de 94ste Ronde van Italië strijden de beste Italianen Michele Scarponi en Vincenzo Nibali ver in de schaduw van de superieure Alberto Contador, om hooguit de tweede plaats. De Spanjaard liet de dagzeges in de zware bergritten van dit weekeinde aan zijn landgenoten Mikel Nieve (gisteren) en Igor Anton (zaterdag). Zelf liep de drager van de roze leiderstrui na twee weken Giro uit naar een comfortabele voorsprong van 4.20 minuten op de nummer twee in het klassement, Scarponi.

Elf jaar achtereen wonnen de Italiaanse renners hun eigen ronde, totdat Contador in 2008 voor het eerst toesloeg. De toenmalige kopman van Astana werd destijds vlak voor de start inderhaast van het strand geplukt omdat zijn ploeg op het laatste moment plotseling toch mocht meedoen aan de Giro. Hij besliste de strijd pas in de slottijdrit in zijn voordeel, nadat in de bergen de Italianen voor spektakel hadden gezorgd. Klimmertjes als Emanuele Sella en Domenico Pozzovivo spoten vooruit op de steilste cols. De kopmannen Riccardo Ricco en Danilo Di Luca kleurden tot het laatste moment het duel om de roze trui. Ook een jaar later, toen de Rus Denis Mensjov won, deed Di Luca de tifosi tot de slottijdrit in Rome hopen op Italiaans succes.

Na een schorsing wegens doping haalt Di Luca (35) deze Giro, in dienst van de Russische ploeg Katoesja, zijn oude niveau lang niet. Hetzelfde geldt voor de eveneens betrapte Sella. Ricco werd na een mislukte bloedtransfusie begin dit seizoen ontslagen door zijn ploeg Vacansoleil en gelooft alleen zelf nog in een vervolg van zijn carrière. Ivan Basso (33), vorig jaar na een schorsing wegens dopebezit toch weer Giro-winnaar, doet nu niet mee omdat hij alles op de Ronde van Frankrijk zet. Er rest de Italiaanse renners meer dan ooit een bijrol in hun eigen Giro. Een duel tussen Scarponi (Lampre) en Nibali (Liquigas), een enkele ritzege voor routinier Alessandro Petacchi en Oscar Gatto. Of gisteren de Cima Coppi voor routinier Stefano Garzelli, de prijs voor de eerste renner op de hoogste Girotop, de Passo Giau (2.236).

Nergens bleek de ondergeschikte positie van de Italianen duidelijker dan zaterdag in het mooiste theater van deze Giro: de beklimming van de Monte Zoncolan, bijgenaamd ‘het Beest’. Al vóór de slotklim leed Giro-organisator Angelo Zomegnan een zware nederlaag. Met man (1.500 vrijwilligers) en macht (vangnetten, matrassen, hekken) was geprobeerd de gevaarlijke afdaling van de Monte Crostis begaanbaar te maken.

Maar onder druk van de internationale wielerunie en de meeste ploegleiders werd de beklimming op het laatste moment toch geschrapt. Vanwege een demonstratie van boze fans op de weg moest Zomegnan zelfs tijdens de rit nog een omleiding in het parcours aanbrengen, waardoor het peloton twintig kilometer eerder bij de Zoncolan was dan gepland.

Tienduizenden fans op de steile hellingen en miljoenen thuis voor de televisie – de Rai zond de rit van start tot finish uit – zagen op de gevreesde slotklim hun favorieten tekortschieten. Andrea Noè, met 42 jaar de oudste renner van het peloton en bezig aan zijn laatste Giro, stapte onderweg al vroeg af. Garzelli (37), in 2000 eindwinnaar, was de eerste die op de Zoncolan de groep met favorieten moest laten gaan. Al snel volgden nationaal kampioen Giovanni Visconti en Marco Pinotti, eerder deze Giro nog de eerste rozetruidrager.

‘La Porta per Inferno’, stond op spandoeken boven de weg, de poort naar de hel. Stinkende koppelingen van moeizaam optrekkende volgauto’s – de rook van een opgeblazen motor hinderde zelfs de kopgroep – meedogenloze stijgingspercentages van kilometers lang 15 gemiddeld tot pieken van 22. En waar Italianen losten, waren het juist de Spaanse renners die demarreerden: Joaquim Rodriguez, Anton en Contador.

Van de Italiaanse kopmannen leek Nibali op de Zoncolan slimmer dan Scarponi, die net als eerder deze Giro als eerste achter Contador aanging maar zichzelf opnieuw tegenkwam. Nibali won wat tijd op zijn landgenoot maar betaalde gisteren in de loodzware koninginnerit de tol in de slotklim naar Val di Fasso. De winnaar van de Vuelta in 2010 verloor zijn tweede plaats aan Scarponi en staat nu op 5.11 minuten derde in het klassement.

Contador zal zich er vandaag op de rustdag nauwelijks druk om maken. De drievoudig winnaar van de Tour, die in 2008 behalve de Giro ook de Vuelta won, kiest voor de tactiek van verdeel en heers. De kopman van SaxoBank is zo in de lastige slotweek in elk geval in deze Giro verzekerd van de steun van zijn landgenoten van Euskaltel, van wie Anton en Nieve fraaie ritzeges mochten behalen. Zelf vergrootte Contador ook zonder vlijmscherpe demarrages zijn voorsprong op Scarponi en Nibali.

Opvallend sterk in de Dolomieten reed Steven Kruijswijk. De 23-jarige Raborenner, vorig jaar achttiende bij zijn Giro-debuut, ging lang met de besten mee en klom naar de dertiende plaats in het algemeen klassement. „Hij is nog maar 24, dus er is nog veel winstmarge”, stelde ploegleider Nico Verhoeven gisteren na afloop. Een jonge klimmer met perspectief, de Italiaanse fans kunnen er voorlopig alleen maar van dromen.