Bergbeklimmer Ronald Naar omgekomen bij klim in China

De door Ronald Naar bedwongen K2.
De door Ronald Naar bedwongen K2. Foto AFP

De Nederlandse bergbeklimmer Ronald Naar (56) is in China om het leven gekomen tijdens een klim. Dat meldt De Telegraaf. Volgens zijn vrouw werd hij tijdens een expeditie op de Cho Oyu, gelegen op de grens van China en Nepal, op 8.000 meter hoogte onwel en overleed hij.

Ronald Naar was een van Nederlands bekendste bergbeklimmers. Mede door een geruchtmakende ruzie met collega-klimmer Frank Moll. Volgens hem had Naar de top van de berg Nanga Parbat in de Himalaya nooit bereikt. Hij zei dat in 2003 in een interview met het blad Op Pad en in een open brief aan Naar, gepubliceerd op de website van het blad. In 2006 oordeelde de rechter dat Moll dat niet had mogen zeggen.

Naar heeft onder andere de Nanga Parbat, Mount Everest, Broad Peak en Makalu op zijn cv staan, en schreef daar een vijftien boeken over (wiki). De laatste titel van zijn hand was Extreme uitdagingen (2010). Uit zijn klimervaringen destilleerde hij managementlessen, die Naar vervolgens deelde bij congressen:

Een slideshow met foto’s die Ronald Naar tijdens zijn beklimmingen nam:

Naar ontving in 1996 een koninklijke onderscheiding voor zijn inzet voor de bergsport.

De familie van Naar heeft een bericht gepost via de Twitter-account van Naar:

Twitter avatar RonaldNaar Ronald In het harnas gestorven… Lieve Ronald, we sluiten je voor altijd in ons hart, je trouwste supporters Tilleke, Victor & Boris.