Alleen Armstrong zelf houdt nu nog vol dat hij onschuldig is

Zelfs zijn vriend en knecht in alle zeven Tours die hij won heeft tegen hem getuigd, meldt CBS.

(From L) US Lance Armstrong (Discovery Channel/USA) his teammate US George Hincapie and Italian Ivan Basso (CSC/Den) ride during the 16th stage of the 92nd Tour de France cycling race between Mourenx and Pau, 19 July 2005. AFP PHOTO JOEL SAGET
(From L) US Lance Armstrong (Discovery Channel/USA) his teammate US George Hincapie and Italian Ivan Basso (CSC/Den) ride during the 16th stage of the 92nd Tour de France cycling race between Mourenx and Pau, 19 July 2005. AFP PHOTO JOEL SAGET AFP

Zelfs de Amerikaanse renner George Hincapie, beste vriend van wielerlegende Lance Armstrong, heeft het toegegeven voor de grand jury in Los Angeles: wij gebruikten verboden producten, doping. Dit meldde de Amerikaanse zender CBS gisteravond in het tv-programma 60 Minutes. Hincapie zelf zegt niet met CBS te hebben gesproken en weigert verder commentaar.

1 Hoeveel doet de verklaring van Hincapie ertoe?

Vorig jaar beschuldigde Floyd Landis zijn voormalige ploeggenoot Armstrong al van het gebruik van het verboden eiwithormoon epo, groeihormonen en bloedtransfusies. Maar Landis heeft een bedenkelijke reputatie. Hij moest afstand doen van zijn Tourzege van 2007 wegens doping, werd twee jaar geschorst en kreeg daarna geen plaats meer in de ploeg van Armstrong. In 60 Minutes bevestigde Tyler Hamilton, een andere oud-ploeggenoot van The Boss, de beschuldigingen van Landis. Maar ook hij werd zelf al twee keer op doping betrapt, moest zijn carrière beëindigen en had geen goede relatie met Armstrong. Hincapie (37) is daarentegen nooit op doping betrapt. Hij rijdt nog altijd op topniveau en is goed bevriend met Armstrong. „Hij „is als een broer”, zei Armstrong vorig jaar over de enige renner die er, als knecht, alle zeven keren bij was toen hij de Tour de France won.

2 Waarom zou Hincapie nu toegeven?

Nadat Landis in mei 2010 zijn beschuldigingen had geuit, begon in Amerika een strafrechtelijk onderzoek tegen Armstrong en zijn toenmalige ploeg US Postal. Aanklager Jeff Nowitzky legde eerder de Balco-dopingaffaire bloot, met onder andere honkballegende Barry Bonds en atlete Marion Jones. Het leidde voor Jones tot een gevangenisstraf wegens meineed. Volgens het Amerikaanse tijdschrift Sports Illustrated beschikt Nowitky over voldoende bewijs voor Armstrongs dopegebruik, onder meer omdat oud-ploeggenoten niet langer onder ede durven te ontkennen, zelfs Hincapie niet. Alleen Armstrong zelf houdt nu nog vol dat hij geen verboden middelen gebruikte. Het bewijs? „500 negatieve dopingcontroles”, twittert hij.

3 Moffelde de UCI een positieve test weg?

Zowel Landis als nu ook Hamilton getuigt dat de internationale wielerunie UCI een positieve dopingtest van Armstrong niet heeft bestraft in de Ronde van Zwitserland in 2001. Volgens CBS heeft de UCI destijds de directeur van een Zwitsers laboratorium verzocht de uitslag van de verdachte test niet openbaar te maken. Armstrong en zijn ploegleider Johan Bruyneel, die het lab bezochten, betaalden de UCI eerst 25.000 dollar en later nog eens 100.000. UCI-voorzitter Pat McQuaid noemde het een schenking ten behoeve van een nieuwe methode van dopingonderzoek. Eerder organiseerde de toenmalig UCI-voorzitter Hein Verbruggen onderzoek naar een positieve test van Armstrong in de Tour van 1999. Uitkomst was dat Armstrong, goede vriend met Verbruggen, wegens vormfouten werd vrijgepleit.

4 Stevent Armstrong op een veroordeling af?

Ook al lijken de bewijzen zich op te stapelen, een officiële aanklacht tegen Armstrong laat op zich wachten. Nowitzky lijkt niet zozeer individueel dopegebruik te willen aantonen, maar onderzoekt de betrokkenheid van staatsbedrijf US Postal, dat de ploeg van Armstrong sponsorde. Is dopinggebruik betaald met geld van de belastingbetaler? Eerder bleek bij concurrerende ploegen als Festina en Telekom sprake van structureel dopegebruik, al werd strafrechtelijk de link met de sponsor nooit gelegd.