Spaanse pleinen wederom vol betogers op verkiezingsdag

General view of the Puerta del Sol square in Madrid on May 21, 2011 during a protest against Spain's economic crisis and its sky-high jobless rate. Spanish youths furious over soaring unemployment kept up their week-long protest movement on the eve of local elections expected to deal the ruling Socialists a crushing defeat. AFP PHOTO / JAVIER SORIANO
General view of the Puerta del Sol square in Madrid on May 21, 2011 during a protest against Spain's economic crisis and its sky-high jobless rate. Spanish youths furious over soaring unemployment kept up their week-long protest movement on the eve of local elections expected to deal the ruling Socialists a crushing defeat. AFP PHOTO / JAVIER SORIANO Puerta del Sol in Madrid, gisteravond. Foto AFP / Javier Soriano

Het Madrileense Puerta del Sol is opnieuw volgestroomd met betogers, op de dag dat de Spanjaarden naar de stembus gaan voor de regionale- en gemeenteraadsverkiezingen. Het demonstratieverbod maakt weinig indruk.

In een weekend met verkiezingen is het in Spanje verboden te demonstreren, maar net als het eerdere demonstratieverbod lappen tienduizenden jongeren dat aan hun laars. Vele jonge betogers brachten opnieuw de nacht door op pleinen in Barcelona, Valencia, Sevilla, Bilbao, Granada en andere steden. Op Puerta del Sol, in het hartje van Madrid, waren afgelopen nacht volgens persbureau Reuters dertigduizend mensen op de been. De politie is vooralsnog niet ingezet om het verbod te handhaven, uit angst voor het uitlokken van geweld na een week van vreedzaam protest.

De jongeren demonstreren tegen de politieke situatie in het land in het algemeen, en de socialistische regering van José Luis Zapatero. Zijn partij, de PSOE, voerde de afgelopen periode forse bezuinigingsronden en impopulaire hervormingen door. Bovendien steeg de werkloosheid naar 21,3 procent. De verwachting is dat veel stemmers de socialisten hiervoor zullen afstraffen. Maar veel betogers roepen op om ook de grootste oppositiepartij, Partido Popular, te mijden in het stemhokje.

Dit zijn de betogers van Puerta del Sol, in de vroege uren van vandaag. Foto AP / Emilio MorenattiDit zijn de betogers van Puerta del Sol, in de vroege uren van vandaag. Foto AP / Emilio Morenatti

Vooral Spaanse jongeren hebben moeite aan het werk te raken. Bijna de helft van de 18 tot 25-jarigen zit zonder baan. Dat is meer dan het dubbele van het Europese gemiddelde voor die leeftijdsgroep. Nadat Griekenland, Ierland en Portugal financieel moesten worden gered door de Europese Unie, heeft Spanje flink het mes gezet in de overheidsuitgaven om het begrotingstekort aan te pakken. Het land probeert nu de financiële markten ervan te overtuigen dat het budget onder controle is.

De vierde economie van Europa lijkt nu geen internationale redding meer nodig te hebben, maar vanwege de druk vanuit de markt zal Zapatero zijn gehate economische beleid door willen zetten. De verwachting is daarom dat concurrent Partido Popular het goed zal doen bij de nationale verkiezingen in maart volgend jaar.

Bekijk hier een fotogalerij van de betogingen op Puerta del Sol, Madrid

Lees hier het weblog van NRC’s correspondent in Madrid, Merijn de Waal

Bekijk hier live de betogingen op Puerta del Sol in Madrid

Live streaming video by Ustream

Live Videos by Ustream