Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Saleh tekent overeenkomst voor vertrek weer niet - ‘geen verrassing’

Yemen's President Ali Abdullah Saleh speaks to the press in the capital Sanaa on May 22, 2011. Saleh refused to sign a Gulf-brokered power-transfer plan, demanding clarification on "mechanisms" for its implementation, a ruling party member said. The deal would see him out of office in 30 days. AFP PHOTO/ GAMAL NOMAN
Yemen's President Ali Abdullah Saleh speaks to the press in the capital Sanaa on May 22, 2011. Saleh refused to sign a Gulf-brokered power-transfer plan, demanding clarification on "mechanisms" for its implementation, a ruling party member said. The deal would see him out of office in 30 days. AFP PHOTO/ GAMAL NOMAN De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh spreekt de pers toe in Sanaa. Foto: AFP / Gamal Noman

De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh heeft opnieuw geweigerd om de overeenkomst te tekenen waarmee hij zijn macht overdraagt.

Vandaag probeerden diplomaten Saleh nog zover te krijgen om de, door Golfstaten bemiddelde, overeenkomst te tekenen. Maar dat is ondanks aanhoudende diplomatieke druk voor de derde keer mislukt, meldt persbureau AFP. De overeenkomst had Saleh immuniteit voor vervolging gegeven.

Volgens de staatstelevisie wil Saleh alleen de overeenkomst tekenen in het bijzijn van oppositieleiders. Op beelden is te zien dat partijleden de overeenkomst wel tekenen, maar dat Saleh dat niet doet. Gisteren tekende de oppositie het akkoord al.

Abdellatif Zayani, vertegenwoordiger van de Golf Samenwerkingsraad (GCC), heeft aangegeven dat het samenwerkingsverband van de Golfstaten zich waarschijnlijk terugtrekt als bemiddelaar in de Jemenitische politieke crisis. De GCC houdt vanavond een spoedberaad over zijn rol in Jemen.

‘Saleh geeft de schuld aan de oppositie voor het niet tekenen van akkoord’

Saleh is helemaal niet van plan de macht uit handen te geven, vertelt buitenlandredacteur Carolien Roelants van NRC Handelsblad. De gebeurtenissen van vandaag komen dan ook niet als een verrassing. Roelants:

“Door niet de overeenkomst te willen tekenen in afwezigheid van de oppositie, schuift hij hen de schuld in de schoenen. Want dan is hij niet verantwoordelijk voor zijn beslissing. Wat hierachter zit, is dat Saleh helemaal niet van plan is om de macht op te geven als hij geen invloed behoudt op het bestuur van Jemen. Zo stond in een variant van de overeenkomst dat hij zou aftreden, maar partijleider zou blijven en zo zijn greep op de macht zou behouden. Als je al 33 jaar president bent, ontwikkel je een soort behendigheid om aan de macht te blijven”

Diplomaten belegerd om akkoord te dwarsbomen

Vandaag belegerden gewapende aanhangers van Saleh de ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten in de hoofdstad Sanaa. Hierdoor kwamen de ambassadeurs van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en verschillende Europese en Arabische landen vast te zitten. De aanhangers van Saleh probeerden hiermee de ondertekening van de overeenkomst te voorkomen.

Volgens persbureau AP zijn de ambassadeurs inmiddels door Jemenitische legerhelikopters geëvacueerd.

De Verenigde Staten en Saoedi-Arabië, beiden doelwit van verijdelde aanslagen van de Jemenitische vleugel van Al-Qaeda, willen de patstelling tussen regime en oppositie doorbreken om chaos in het land te voorkomen. Meer dan honderdzeventig demonstranten zijn al omgekomen bij gewelddadigheden in het land sinds de betogingen tegen Saleh in januari begonnen.

Lees meer over de ontwikkelingen in Jemen en over Ali Abdullah Saleh.

Bekijk hieronder een interactieve kaart over de onrust in de Arabische wereld en het Midden-Oosten.
Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld