Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Maatschappelijk protest

Politie grijpt hard in bij demonstraties Marokko

Caption: An injured protester smiles as Moroccan police officers chase protesters as they break up a demonstration organized by the 20th February, the Moroccan Arab Spring movement, in Rabat, Morocco, Sunday May 22, 2011, in a mass popular call to bring more democracy into this North African kingdom. (AP Photo/Abdeljalil Bounhar)
Caption: An injured protester smiles as Moroccan police officers chase protesters as they break up a demonstration organized by the 20th February, the Moroccan Arab Spring movement, in Rabat, Morocco, Sunday May 22, 2011, in a mass popular call to bring more democracy into this North African kingdom. (AP Photo/Abdeljalil Bounhar) Gewonde demonstrant lacht naar Marokkaanse politieagenten die een groep demonstranten uiteen proberen te drijven. Foto: AP / Abdeljalil Bounhar

Marokkaanse politieagenten hebben onder andere in Casablanca hardhandig ingegrepen bij demonstraties voor politieke en economische hervormingen.

Tientallen betogers werden met stokken geslagen in een poging hen uiteen te drijven, meldt persbureau Reuters. Een correspondent zag een man door zeven politieagenten tot bloedens toe geslagen worden.

Het optreden van de politie wordt gezien als een signaal dat de overheid strenger optreedt tegen de groeiende protesten waarbij steeds vaker kritiek geleverd wordt op Koning Mohammed VI.

Dit zijn waarschijnlijk beelden van de demonstraties in Casablanca

Betogers wilden voor het parlementsgebouw in Rabat een tentenkamp opbouwen, zoals Egyptische demonstranten dat ook deden in Kairo eerder dit jaar. Zowel in Rabat als in Casablanca werden groepen mensen door de politie verdreven om dergelijke taferelen te voorkomen.

‘Demonstraties zullen Koning Mohamed VI niet verdrijven’

Sinds februari gaan Marokkaanse burgers de straat op om democratische hervormingen te eisen. Om onrust te voorkomen kondigde Koning Mohammed VI daarom al in maart democratische hervormingen aan. Zijn regering gaf vorige maand aan salarissen en het minimumloon te verhogen. Ook stelde zij een commissie in om veranderingen aan de grondwet te onderzoeken.

Op 24 april vertelde Midden Oosten-deskundige Carolien Roelants van NRC Handelsblad, dat de demonstraties in Marokko niet zullen leiden tot het ten val brengen van Koning Mohammed VI. Hij wordt beschouwd als een van de meest democratische leiders in de regio:

“Dit zijn specifieke groepen die demonstreren. Koning Mohammed VI heeft al verregaande democratische hervormingen aangekondigd, die zeer positief werden ontvangen en hij is veel democratischer dan andere leiders in de regio. Duizenden demonstranten op miljoenen Marokkanen is niet veel. Het lijkt dan ook geen onvrede die breed gedragen wordt in de samenleving. Het is voor iedereen natuurlijk wel afwachten wat er gaat gebeuren in Marokko, er is nu een commissie bezig met de hervormingen onderzoeken. Maar er is geen sprake van een volksopstand”

Lees meer over de ontwikkelingen in Marokko.

Bekijk hieronder een interactieve kaart over de onrust in de Arabische wereld en het Midden-Oosten.
Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld