Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Noord-Soedan neemt betwist gebied in - ‘een oorlogsverklaring’

Armed men walk past on April 17, 2011 as resentment towards the capital Khartoum runs high in the restive town of Abyei, on the Sudanese north-south border, which suffers from chronic underdevelopment despite its strategic importance and the area's rich natural resources. The UN has warned that a build-up of weapons in the area is raising fears of renewed conflict. AFP PHOTO/ ASHRAF SHAZLY
Armed men walk past on April 17, 2011 as resentment towards the capital Khartoum runs high in the restive town of Abyei, on the Sudanese north-south border, which suffers from chronic underdevelopment despite its strategic importance and the area's rich natural resources. The UN has warned that a build-up of weapons in the area is raising fears of renewed conflict. AFP PHOTO/ ASHRAF SHAZLY Gewapende Zuid-Sudanesen in Abyei, vorige maand. Foto AFP / Ashraf Shazly

Het Soedanese leger heeft de betwiste regio Abyei ingenomen, na gevechten met Zuid-Soedanese militairen. Volgens Zuid-Soedan is de inname van de regio een oorlogsverklaring. De angst bestaat dat het conflict escaleert.

De Verenigde Naties melden dat Noord-Soedan zeker vijftien tanks heeft ingezet in het dorp Abyei. Ook werden vier dorpen in de regio gebombardeerd vanuit de lucht. In twee van die dorpen zou vrijdag ook al gevochten zijn tussen Noord-Soedan en Zuid-Soedan, dat op het punt staat onafhankelijk te worden.

In januari volgend jaar zou een referendum worden gehouden in Abyei, over of de bevolking zich bij Noord- of Zuid-Soedan wil aansluiten. Maar er ontstond onenigheid over wie wel en niet mag stemmen, en het referendum is voorlopig van de baan.

De regio is het voornaamste twistpunt tussen het noorden en zuiden van Soedan. Afgelopen januari stemde de Zuid-Soedanesen in met afscheiding van het noorden. De bedoeling is dat Zuid-Soedan op 9 juli een onafhankelijke staat wordt.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het geweld van de Soedanese regering van president Omar Al-Bashir veroordeeld. Volgens hem zijn de actie’s ‘buiten proportioneel en onverantwoordelijk’. Obama eist dat alle militaire operaties in Abyei worden gestaakt. Hij dreigt dat de juist normaliserende relatie tussen de VS en Soedan kan worden verstoord.