De vlucht van extreem breien

De 'Kleedkamer' van Nathan Vincent, volledig uit garen. Foto Bellevue Arts Museum

Breien en haken voor omaatjes? Niets is minder waar. Kunstenaars over de hele wereld pakken tegenwoordig de naalden beet voor hun werk, en gaan een stuk verder dan het aan elkaar knopen van sjaals en handschoenen.

WomansDay.com schrijft dat steeds meer jonge kunstenaars bedreven raken in het vervaardigen van kunst in garen. Er ontstaan hele kunstbewegingen, van ‘knit graffiti’ tot ‘yarn bombing’ en ‘urban knitting’.

Op de website zijn een aantal voorbeelden van het werk van verschillende kunstenaars te zien. Zo is er Nathan Vincent, die objecten gender-neutraal maakt. Hij haakte bijvoorbeeld een hele sportkleedkamer bij elkaar (zie foto boven), waardoor die er een stuk minder mannelijk uitziet.

De Poolse kunstenaar ‘Olek‘ (Agata Oleksiak) maakt van alles en nog wat met breinaalden. Ze maakt onder andere installaties, zoals in onderstaande video, samen met Dev Harlan.

Bekijk meer voorbeelden van ‘extreme knitting’ hier