Belgische minister Reynders wil wel naar IMF

Deputy IMF managing director Nemat Shafik and Belgian Finance minster Didier Reynders (R) talk prior an Eurogroup meeting on May 16, 2011 at the European Union Headquarters in Brussels. Belgian finance minister Didier Reynders throws hat in ring to head IMF on May 22, 2011. AFP PHOTO / GEORGES GOBET
Deputy IMF managing director Nemat Shafik and Belgian Finance minster Didier Reynders (R) talk prior an Eurogroup meeting on May 16, 2011 at the European Union Headquarters in Brussels. Belgian finance minister Didier Reynders throws hat in ring to head IMF on May 22, 2011. AFP PHOTO / GEORGES GOBET Didier Reynders met de adjunct-directeur van het IMF, Nemat Shafik, in mei in het hoofdkwartier van de Europese Unie in Brussel. Foto AFP / Georges Gobet

De Belgische minister van Financiën, Didier Reynders, heeft interesse in de post die Dominique Strauss-Kahn verliet als directeur van het IMF, maar erkent daarbij dat zijn Franse collega Christine Lagarde favoriet is binnen Europa.

Op de vraag van een journalist of hij interesse heeft in de directeursfunctie bij het IMF, waar een vacature is vanwege het seksschandaal waar Dominique Strauss-Kahn in verwikkeld is, antwoordde Reynders bevestigend.

“Natuurlijk. Dit zijn functies die ik niet zou weigeren. Het is voor mij een interessante baan, met impact op de economische wereld en politiek.”

Reynders had al eerder aangegeven dat opnieuw een Europeaan aan de top van het IMF moet staan, na het vertrek van Strauss-Kahn. Volgens Reynders is Europa de belangrijkste aandeelhouder van het IMF en zou Europa de internationale bank van lening dus ook moeten leiden.

Vanmorgen werd duidelijk dat Groot-Brittannië als eerste G7-lid de kandidatuur van de Franse minister van Financiën Christine Lagarde steunt. Lagarde hoorde al positieve geluiden uit Duitsland, Italië en Zweden, en lijkt onder de Europeanen gedoodverfd favoriet.

Tegenstand tegen Europeaan aan het hoofd

Vanuit ontwikkelingslanden bestaat tegenstand tegen weer een Europeaan aan het hoofd van de internationale leenbank, zoals dat niet anders is geweest sinds de oprichting na de Tweede Wereldoorlog.

Zo lijkt Mexico diens voormalig minister van Financiën en huidig directeur van de Mexicaanse centrale bank Augustin Carstens te gaan steunen. De kandidatuur van Carstens zou binnen enkele dagen bekend gemaakt worden, zegt een bron tegen Reuters. Mexico heeft eerder duidelijk gemaakt dat de nieuwe chef van het IMF niet op nationaliteit gekozen zou moeten worden.

Ook Australië en Zuid-Afrika vinden dat nationaliteit geen rol zou moeten spelen in de benoemingsprocedure. De twee landen lieten vanmorgen in een gezamenlijke verklaring optekenen dat de legitimiteit van het IMF in het geding komt door de hoogste leiding aan te wijzen op basis van nationaliteit.

Aziatische, Midden-Oosterse en Afrikaanse diplomaten zeiden vrijdag in het IMF-hoofdkwartier in Washington dat de opkomende economiën in hun werelddelen zoeken naar concensus voor een kandidaat