Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Ambassade belegerd in afwachting vertrek Saleh

Caption: Defecting army soldiers march during a parade at a celebration by anti-government protesters commemorating the anniversary of Yemen's reunification in Sanaa May 22, 2011. Yemen's President Ali Abdullah Saleh was due to sign a pact on Sunday to become the third Arab leader ousted this year by protests, under stronger diplomatic pressure this time after twice backing out at the last minute. REUTERS/Ammar Awad (YEMEN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST MILITARY)
Caption: Defecting army soldiers march during a parade at a celebration by anti-government protesters commemorating the anniversary of Yemen's reunification in Sanaa May 22, 2011. Yemen's President Ali Abdullah Saleh was due to sign a pact on Sunday to become the third Arab leader ousted this year by protests, under stronger diplomatic pressure this time after twice backing out at the last minute. REUTERS/Ammar Awad (YEMEN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST MILITARY) Overgelopen militairen die zich hebben aangesloten bij de anti-regeringsdemonstranten vieren Nationale Jemendag in hoofdstad Sanaa . Foto: Reuters / Ammar Awad

Gewapende aanhangers van de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh hebben de ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten in de hoofdstad Sanaa omsingeld. De minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten roept de Jemenitische regering op om het gebouw te ontzetten.

(UPDATE 17.51): Pogingen om Ali Abdullah Saleh over te halen om de overeenkomst te tekenen waarmee hij aftreedt en zijn macht overdraagt, zijn volgens diplomaten mislukt. Dat meldt persbureau Reuters.

De ambassadeurs van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en verschillende Europese en Arabische landen zitten vast in de ambassade. De aanhangers van Saleh proberen de ondertekening van een overeenkomst te voorkomen, die voorziet in Salehs aftreden in ruil voor immuniteit van vervolging.

In samenwerking met de Golf Samenwerkingsraad (GCC) en met de steun van Verenigde Staten is de overeenkomst tot stand gekomen. De diplomaten die nu vast zitten in de ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten waren samengekomen in afwachting van de ondertekening van het akkoord.

Volgens ooggetuigen trokken honderden gewapende aanhangers van Saleh door de straten van Sanaa. Hierdoor kon een bemiddelaar van de GCC niet het presidentiële paleis in Sanaa bereiken. Hierna omsingelden de loyalisten de ambassade.

“Iedereen maakt zich zorgen”, zegt een Saudische diplomaat in de ambassade. “We kunnen de ambassade niet verlaten”. De Jemenitische president heeft toegezegd de overeenkomst vandaag te ondertekenen, tijdens de viering van Nationale Jemendag. Echter heeft Saleh al eerder belooft een dergelijke overeenkomst te tekenen en daarvan afgezien.

Gisteren tekende de oppositie de overeenkomst wel al. Een woordvoerder van de GCC heeft gezegd zich terug te zullen trekken als bemiddelaar in Jemen als Saleh weer afziet van ondertekening. Dat meldt persbureau AP.

Lees meer over de ontwikkelingen in Jemen en over Ali Abdullah Saleh.

Bekijk hieronder een interactieve kaart over de onrust in de Arabische wereld en het Midden-Oosten.
Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld