Wijffels: stem voor senaat 'niet op coalitie'

CDA-prominent en oud-informateur Herman Wijffels roept Statenleden op om maandag bij de Eerste Kamerverkiezingen niet op een van de coalitiepartijen te stemmen. Wijffels is bijzonder ontevreden over het „volledig ontbreken van een duurzaamheidsagenda” bij dit kabinet, zegt hij tegenover deze krant. Hij raadt Statenleden aan om te stemmen om Ruud Koornstra, een onafhankelijke senaatskandidaat, die zijn eigen agenda ‘groen-rechts’ noemt. Koornstra is met steunverklaringen van oppositiepartijen op het stemformulier van alle twaalf provincies gekomen.

Premier Rutte heeft gisteren gezegd dat de Eerste Kamer wordt verkozen via een „redelijk bizar” en „uiterst merkwaardig” systeem. Een andere methode zou beter zijn, maar welke weet hij niet. De 566 leden van de Provinciale Staten die per provincie over verschillende stemgewichten beschikken, kiezen de 75 leden van de Eerste Kamer. Volgens Rutte is de getrapte verkiezing nu „een spel waar vooral consultants die iets weten van ingewikkelde rekenprogramma’s” iets aan hebben.

Het zal er om spannen of het minderheidskabinet van VVD en CDA, gedoogd door de PVV, in de Eerste Kamer op een meerderheid kan rekenen. De voorspellingen schommelen tussen de 36 en 38 zetels. Het exacte aantal hangt af van de verdeling van de restzetels. Partijen hebben hierover verschillende onderlinge afspraken gemaakt. Met de verkiezing zal de samenstelling van de senaat qua sociale en maatschappelijke achtergrond amper veranderen. Ondanks het recordaantal van 39 nieuwkomers zijn de meeste kandidaten net als de huidige senatoren blanke mannen van 50-plus die wonen in Zuid- of Noord-Holland en academisch geschoold zijn.

Commentaar: pagina 2

De nieuwe Eerste Kamer: Z&Z,pagina 30-33