VN-onderzoek naar ‘publiek goed’ nucleaire veiligheid

Eergisteren gaf Dai'ichi-beheerder Tepco goto's vrij van het moment dat de tsunami de kerncentrale trof. Hier zie je water een van de reactorgebouwen instromen. Foto Reuters / Tepco

De Verenigde Naties gaan een diepgaand onderzoek doen naar de gevolgen van de nucleaire crisis bij de Japanse kerncentrale Fukushima Dai’ichi. Een en ander moet leiden tot een rapport over veiligheid in regios met nucleaire complexen op het gebied van bijvoorbeeld milieu, gezondheid en voedselzekerheid.

“Nucleaire veiligheid is een mondiaal en publiek goed dat de belangen van alle mensen ter wereld dient”, zei Secretaris-Generaal Ban Ki-moon vannacht. Het rapport zal in september tijdens de Algemene Vergadering van de VN worden gepresenteerd.

Resultaten van het onderzoek moeten uiteindelijk kunnen aangeven hoe kernenergie “vreedzaam en zo veilig mogelijk” kan worden ingezet. Fukushima Dai’ichi is het richtpunt voor de onderzoekers, die onder meer zullen nagaan wat daar in het hele traject rondom de ramp – van preventie tot het opruimen – heeft plaatsgevonden.

De directeur van Fukushima-beheerder Tepco stapte gisteren op. Het energiebedrijf boekte een recordverlies van 11 miljard euro. De verwachting is dat het verlies voor Tepco nog groter zal worden, omdat het bedrijf geëvacueerde inwoners en bedrijven rond Fukushima zal moeten compenseren voor de geleden schade.

Interactieve graphic: Japan en de gevolgen van de aardbeving