Saoedi-Arabië pakt vrouw op wegens autorijden

De Facebookpagina van Manal Al-Sharif waarop ze Saoedische vrouwen oproept om op 17 juni in de auto te stappen.

De religieuze politie in Saoedi-Arabië vandaag een vrouw gearresteerd omdat zij auto reed. De vrouw had een filmpje op Facebook geplaatst waarin zij rijdend te zien was en riep andere Saoedische vrouwen op hetzelfde te doen.

Naast het plaatsen van het onderstaande filmpje startte Manal Al-Sherif op Facebook de pagina ‘Leer me hoe ik kan autorijden zodat ik mezelf kan beschermen’. Op die pagina riepen de vrouwelijke initiatiefnemers de Saoedische regering op het rijverbod voor vrouwen op te heffen. Het ultraconservatieve moslimland is het enige land ter wereld dat vrouwen verbiedt te rijden.

Via de Facebookpagina had Al-Sherif vrouwen in heel Saoedi-Arabië opgeroepen om op 17 juni achter het stuur te gaan zitten. Over het waarom van deze actie schrijft ze:

“Wij willen leven als volwaardige burgers, zonder de vernedering dat we iedere dag opnieuw een chauffeur moeten vinden. Wij hebben niet als doel de wet te breken of de autoriteiten uit te dagen, maar willen simpelweg onze rechten opeisen.”

Op Twitter wordt door Saoedi’s en buitenlanders onder de hashtag #FreeManal veel over de arrestatie gesproken.

Twitter avatar MaajidNawaz Maajid Nawaz Prophet Muhammad’s wife Aisha led an army on camel-back yet in #Saudi today a woman was arrested for driving #Women2Drive #FreeManal