Rutte verdedigt steun aan Griekenland op VVD-congres

Rutte samen met minister De Jager (links) afgelopen donderdag tijdens het Verantwoordingsdebat in de Tweede Kamer. Foto NRC Handelsblad / Roel Rozenburg

Nederland is alleen nog bereid om geld in Griekenland te steken als dat in het Nederlandse belang is. Anders gaat er geen cent meer naar Griekenland, zei premier Rutte vanmiddag op het VVD-partijcongres in Papendal.

Eventuele verdere financiële steun aan Griekenland was deze week een heikel thema in politiek Den Haag. Tijdens het jaarlijkse Verantwoordingsdebat afgelopen donderdag kwamen Rutte en PVV-leider Wilders hierover hard met elkaar in aanvaring. Wilders is mordicus tegen het verder steunen van Griekenland en ook veel VVD-kiezers zien daar niets in. Toch zei Rutte vanmiddag dat het van politiek leiderschap getuigt om over zo’n onderwerp de dialoog aan te gaan met de kiezers.

Op het VVD-congres heerste vandaag een goede sfeer omdat het de liberale regeringspartij voor de wind gaat. Premier Rutte is populair en de VVD doet het goed in de peilingen. Gisteravond werd oud-minister Benk Korthals benoemd tot nieuwe partijvoorzitter.