Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Oppositie Jemen tekent akkoord dat president tot vertrek dwingt

Saleh gisteren in hoofstad Sanaa tijdens een parade. Foto AFP / Gamal Noman

De oppositie in Jemen is vanavond akkoord gegaan met een bemiddelingsvoorstel van de Arabische Golfstaten dat president Ali Abdullah Salah binnen dertig dagen tot aftreden dwingt. Morgen zou Saleh zelf het voorstel moeten tekenen.

Of Saleh morgen daadwerkelijk afstand doet van de macht is maar de vraag, want de president beloofde de afgelopen weken al vaker af te treden. Vanmiddag zei hij op een ceremonie in hoofdstad Sanaa het akkoord te verwelkomen. “We zullen op een positieve manier meewerken in het belang van ons land”, aldus de president. Hij noemde het voorstel van de Golfstaten echter ook ‘een couppoging van buitenlandse machten’.

Saleh waarschuwde vanmiddag ook voor een machtsovername door Al-Qaeda. Volgens Saleh kan de terreurbeweging Al-Qaeda-op-het-Arabische-Schiereiland, die vooral actief is in het zuiden van Jemen, in een hele reeks provincies de macht grijpen als hij vertrekt. De president zei de Verenigde Staten en EU hiervoor te hebben gewaarschuwd. “Mijn opvolger zal slechte zijn dan ik”, aldus Saleh.

De demonstraties tegen Saleh houden ondertussen aan. In de stad Hudaida, die aan de Rode Zee ligt, raakten vandaag 35 betogers gewond toen ordetroepen traangas tegen hen inzetten. Gisteren riep Saleh zelf op tot het organiseren van vervroegde presidentsverkiezingen. Het is onduidelijk of hij de ambitie heeft opnieuw mee te doen.