Kort nieuws Binnenland

Salesiaan in bestuur van pedovereniging

Amsterdam. Een 73-jarige salesianer pater is van oktober 2008 tot en met juli 2010 bestuurslid geweest van pedofielenvereniging Martijn. Sinds 1994 was hij lid van de vereniging. Overste van de salesianen in Nederland Herman Spronck wist van dit lidmaatschap, maar trad er niet tegen op. Dat meldde RTL Nieuws gisteravond. De pater zou tegen journalisten van RTL over zijn lidmaatschap van Martijn hebben gezegd dat hij overste Spronck hierover heeft geïnformeerd. Spronck heeft toegegeven dat de pater hem „ooit zoiets heeft verteld”. Hij vroeg destijds echter niet door. Overste Spronck zou op de hoogte zijn geweest van veroordelingen voor lichte zedendelicten van de pater en andere incidenten rond de man. De inmiddels 73-jarige man is twee keer veroordeeld voor potloodventen. De pater werd verder zes keer weggestuurd uit een parochie of bisdom wegens ontoelaatbaar seksueel gedrag. (Novum)

Opgestapt na rede Rost van Tonningen

Culemborg. De voorzitter van de stichting die in Culemborg de dodenherdenking organiseert is opgestapt. Aanleiding voor voorzitter Ebbo de Jong om weg te gaan is de toespraak van de zoon van NSB’er Meinoud Rost van Tonningen tijdens de afgelopen dodenherdenking in Culemborg. In De Gelderlander zegt De Jong dat hij tot zijn besluit is gekomen omdat er geen unanimiteit was in het bestuur en dat dat zou niet goed zou zijn voor de stichting. (Novum)

Zwemverbod Almere om dode honden

Almere. De provincie Flevoland heeft een zwemverbod ingesteld voor het Almeerderstrand, nadat drie honden die in het water hadden gezwommen doodgingen. Het verbod is per direct van kracht om „het zekere voor het onzekere te nemen”, meldt de provincie. Bij een autopsie is een giftige stof aangetroffen. Het water bij het strand aan het IJmeer is onderzocht. Hierbij zijn geen afwijkingen aangetroffen. Momenteel worden extra monsters genomen. (Novum)

Politiebureau dicht om handgranaat

Arnhem. In Arnhem is gisteravond een politiebureau korte tijd ontruimd geweest. Een man had rond zes uur een granaat op het bureau aan de Beekstraat in de binnenstad bezorgd. Hij vertelde dat hij het voorwerp bij een hondenuitlaatplaats had gevonden. Uit voorzorg werd het grootste deel van het bureau ontruimd. Het gaat om een granaat afkomstig uit de Balkan. (Novum)

Benk Korthals voorzitter VVD

Den Haag. Benk Korthals is gisteravond benoemd tot partijvoorzitter van de VVD. Hij was de enige kandidaat. Korthals zei gisteren dat hij ervoor wil zorgen dat de VVD de kiezers niet uit het oog zal verliezen. De vacature van partijvoorzitter ontstond in oktober toen Ivo Opstelten terugtrad en minister van Veiligheid en Justitie werd. De VVD doet het nog steeds goed in de peilingen en is ruimschoots de grootste partij. (Novum)