IMF start ‘transparante’ procedure opvolger Strauss-Kahn

De Franse Christine Lagarde is namens Europa topfavoriet en vindt zelf dat Europa als één man achter een kandidaat moet gaan staan. Foto AFP / Mehdi Fedouach

Nu Dominique Strauss-Kahn en het IMF los van elkaar verder gaan heeft de organisatie de sollicitatieprocedure voor een nieuwe directeur-generaal aangezwengeld. Hoewel Europa met graagte de Franse minister van Financiën Christine Lagarde lijkt aan te dragen, wil het monetair fonds transparantie tijdens de benoeming.

Landen die geïnteresseerd zijn in de topfunctie kunnen vanaf maandag kandidaten voordragen. Aanmeldingen dienen op 10 juni binnen te zijn, waarna het IMF- bestuur drie kandidaten zal uitnodigen voor een gesprek. De drie namen zullen openbaar worden gemaakt om kritiek zoals op eerdere benoemingen, waarbij gebrek aan openheid werd verweten, voor te zijn.

Het 24-koppige bestuur van het IMF-bestuur wil op 30 juni naar buiten treden met de naam van de opvolger van Strauss-Kahn. Shakour Shaalan, de Egyptische decaan van het bestuur, benadrukt dat de benoeming “open, op grond van verdienste en op transparante wijze” zal plaatsvinden.