Griekse premier wijst herstructurering schulden af

Papandreou sprak dinsdag op een conferentie van The Economist in Athene. Foto AP / Petros Giannakouris

Griekenland moet herstructurering van zijn schulden zien te vermijden en doorgaan met bezuinigen en privatiseren om uit de schuldencrisis te komen. Dat zegt de Griekse premier George Papandreou morgen in de krant Ethnos.

Binnen en buiten de financiële wereld wordt al wekenlang gespeculeerd over gedeeltelijke kwijtschelding van de Griekse schulden omdat economen vrezen dat het land zijn schulden nooit kan terugbetalen. Papandreou moet volgende week aan de EU en het IMF een financieel plan presenteren dat aantoont dat de Grieken dat nog wel kunnen.

De premier zegt morgen in het interview met Ethnos dat herstructurering van de Griekse schulden ‘geen onderdeel van de discussie is’. “Wij focussen ons op ons werk en nemen niet deel aan publieke discussie over dit soort scenario’s”, aldus Papandreou.

De Europese Centrale Bank liet de afgelopen weken verschillende keren weten dat gedeeltelijke kwijtschelding van de Griekse schuld geen optie is. “Voor de ECB is er maar één lijn en die is helder: je moet je houden aan de afspraken die je hebt gemaakt”, aldus ECB-bestuurder Ewald Nowotny vandaag in de Griekse krant To Vima.