Documenten Bin Laden: aanslag op olietankers en nieuwe 9/11

De villa van Bin Laden waarin vele documenten werden gevonden die door de Amerikanen zijn meegenomen voor onderzoek. Foto Reuters / Faisal Mahmood

In de villa van Osama bin Laden zijn documenten gevonden waaruit blijkt dat Al-Qaeda olietankers wilde kapen en opblazen. Tevens werden vorig jaar New York, Washington, Los Angeles en Chicago aangewezen als doelwit van aanslagen.

De terreurorganisatie wilde met aanvallen op olietankers de olieprijzen doen stijgen. Hierdoor moesten de westerse economieën een flinke klap krijgen. De Amerikaanse autoriteiten zijn niet bepaald onder de indruk van de plannen en doen het af als “niet meer dan een fantasietje van Al-Qaeda”, meldt persbureau AP.

De inlichtingendiensten stuurden donderdag desalniettemin een waarschuwing naar de politie en naar de energiesector. Hierin staat dat Al-Qaeda informatie heeft gezocht over de grootte en de bouw van olietankers. Ook had het besloten dat een aanval het beste in de zomer of in de winter plaats kon vinden vanwege het weer op zee en dat de schepen van binnenuit moesten worden opgeblazen.

De plannen voor aanslagen in New York, Washington, Los Angeles en Chicago zouden onder meer met Kerstmis moeten plaatsvinden. Ook 11 september 2011, tien jaar na de aanslagen op het World Trade Centre in New York, stond aangemerkt als datum. Er is geen informatie waaruit blijkt dat er al concrete plannen zijn voor aanvallen op de steden.