Demonstratieverbod? Spanjaarden gewoon weer de straat op

Het Puerta del Sol vanochtend vroeg: betogers kruipen langzaam uit hun tentjes. Foto AFP / Pedro Armestre

Grote groepen betogers in Spanje trotseren vandaag een verbod op demonstraties. In het hele land komen zij bijeen op pleinen om hun ongenoegen te uiten over de hoge werkloosheid en de in hun ogen incapabele politici. Al de hele week wordt in Spanje betoogd, maar voor vandaag stond een verbod op betogingen.

Tegen zonsopgang vanochtend was de massa op het Puerta del Sol in Madrid echter wel zodanig uitgedund dat het verkeer kon passeren en schoonmakers het plein konden vegen. Morgen worden in het land regionale- en gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Normaal gesproken wordt de dag voorafgaand aan verkiezingen gebruikt voor ‘bezinning’ en zijn campagnes en politieke bijeenkomsten verboden.

Maar vooral jongeren zijn ontevreden over het Spaanse politieke establishment, dat zij verwijten onzorgvuldig te zijn omgesprongen met de economische crisis. Spanje heeft een werkloosheidscijfer van 21,3 procent, het hoogste van alle landen in de eurozone. Van de jongeren is zelfs 40 procent werkloos.

NRC-correspondent Merijn de Waal doet via onder meer een weblog op deze site verslag vanuit Madrid:

“Hier in Madrid en ook in steden als Granada, Barcelona en Valencia trotseren duizenden jongeren dit verbod door centrale pleinen bezet te houden. De massa’s op onder meer het Puerta del Sol-plein in Madrid waren de afgelopen dagen al zo omvangrijk, dat ze alleen met stevig politie-ingrijpen verjaagd zouden kunnen worden. Zeker de verkiezingen zo vlak voor de deur, blijkt dit voor de regering geen serieuze optie.”

Premier José Luis Zapatero riep de demonstranten op de dag van bezinning te respecteren, maar zei ook dat hij zich de zorgen van de jongeren kon indenken. Verwacht wordt dat de regerende Socialistische Partij in de verkiezingen morgen een grote nederlaag zal lijden. In het hele land worden nieuwe gemeenteraden gekozen en in dertien van de zeventien semiautonome regio’s wordt gestemd voor nieuwe besturen.