De wijze man, de eurocrisis en de gulden

Martien van Winden heeft Warren Buffett ,,drie minuten” gesproken tijdens de aandeelhoudersvergadering op 30 april van diens holding Berkshire Hathaway, gevestigd in de rustige provinciestad Omaha in de staat Nebraska. ,,Ik ga ieder jaar, hij is mijn grote voorbeeld.” ‘De wijze man uit Omaha’, de bijnaam van de 80-jarige superbelegger, gaf hem een boodschap mee: ,,Nederland in de eurozone: dat is net zoiets als wanneer de Verenigde Staten een muntunie zouden vormen met Mexico en Argentinië.”

Van Winden couldn’t agree more. De superbelegger uit het minstens zo rustige Hulshorst betoogt al jaren dat Nederland de euro moet afzweren. ,,Alle valuta’s verliezen doorgaans hun waarde”, zegt hij. ,,Behalve de gulden en de Zwitserse frank.” Net als Buffett belegt Van Winden voor de superlange termijn. Op de website van zijn beleggingsfonds Hoofbosch prijken de ‘rente vanaf 1540’ en ‘aandelen vanaf 1602’. Net als Berkshire Hathaway boekte Hoofbosch vanaf midden jaren tachtig een rendement van gemiddeld 17 procent per jaar. Dwars door vijf financiële crises heen.

En nu hebben we dan de eurocrisis. Landen met onbetaalbare schulden dreigen de euro en de banken mee te sleuren in hun val, en daarmee wellicht ook aandelen en obligaties. Waar moet een particuliere belegger heen met zijn geld? Tijd voor een goed gesprek met de wijze man uit Hulshorst. Van Windens Hoofbosch is al sinds jaar en dag voor 70 procent belegd in aandelen, en voor 20 procent in staatsleningen. ,,Nederland, dertigjaars, en Zwitserland, tienjaars. Het zijn zo’n beetje de enige twee landen die al eeuwenlang een lage rente hebben en altijd netjes hun schulden afbetalen.”

Dan die aandelen. ,,Alleen van de allerbeste ondernemingen.” Solide multinationals, die over de hele wereld producten verkopen die altijd in trek blijven, crisis of geen crisis. En die daardoor ieder jaar dividend uitkeren, liefst ieder jaar méér. Herbeleg dat dividend, ,,en je krijgt rente op rente”. Het Zwitserse Nestlé is zo’n bedrijf. Van de Nespresso-cupjes. Inkoopprijs van de koffie: één cent per cupje. Verkoopprijs: 32 tot 37 cent. „Nestlé verhoogt al 120 jaar lang ieder jaar zijn dividend.” Procter & Gamble al vijftig jaar, met 9,5 procent, jaar in, jaar uit. Zelfs met deze strenge criteria is er keuze genoeg. Buffett en Van Winden hebben maar twee aandelen gemeenschappelijk: P&G en Johnson & Johnson. „Hij zit in Coca-Cola, ik in PepsiCo.”

Maar wat ze ook kopen, ze houden het, allebei, zo lang mogelijk. Geen transactiekosten alstublieft. ,,Kopen en verkopen is een leuk spel, maar het kost alleen maar geld.”

Joost Ramaer

Joost Ramaer schrijft iedere week in NRC Weekend over beleggen.