Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Bondsvoorzitter Van Praag speelde cruciale rol in Ajax-crisis

Michael van Praag was veertien jaar voorzitter van Ajax (1989-2003). Foto NRC / Bas Czerwinski.

KNVB-voorzitter Michael van Praag heeft een cruciale rol gespeeld bij de machtsovername van Johan Cruijff bij Ajax. Dat blijkt uit een reconstructie vandaag in NRC Handelsblad van de machtsstrijd tussen het bestuur van Ajax en Cruijff. De rol van Van Praag is opvallend omdat hij bondsvoorzitter is en geen officiële bestuursfunctie bij Ajax bekleedt. Hij is wel erevoorzitter en lid van de club.

Uit de reconstructie door NRC-redacteur Huib Modderkolk blijkt dat het idee voor een paleisrevolutie via de ledenraad niet van Cruijff kwam, hoewel hij in zijn Telegraaf-column voetballers opriep zich kandidaat te stellen. Het initiatief lag bij ondernemer Lex Hes en oud-speler Theo van Duivenbode.

Gezag zittend bestuur ondermijnd

Van Praag was een van de initiatiefnemers van het plan om meer voetballers in de ledenraad te krijgen, waardoor het gezag van het zittende bestuur werd ondermijnd. Hij steunde de voordracht van Cruijff-adepten voor de ledenraad en hield op de avond van de verkiezingen in december een pleidooi vóór Cruijff. Hij droeg voorzitter Uri Coronel en directeur Rik van den Boog op om met Cruijff te praten.

Ook het idee voor een technisch platform – waaruit het befaamde rapport van Cruijff voortvloeide – komt van Van Praag. Voorzitter Coronel stemde daarmee in nadat Van Praag hem had gewaarschuwd dat hij de strijd met Cruijff niet kon winnen. Coronel verwijt zichzelf achteraf dat hij heeft ingestemd met de installatie van het platform, waarmee het bestuur de deur voor Cruijff openzette.

‘Voorstander meer voetbalverstand bij Ajax’

In een reactie ontkent Van Praag zijn betrokkenheid tegenover NRC niet. Hij zegt:

“Ik heb geprobeerd het gesprek tussen het bestuur en Cruijff op gang te brengen en ik was voorstander van meer voetbalverstand bij Ajax.”

Toen begin april bekend werd dat Van Praag aanwezig was bij een gesprek met Cruijff en afgevaardigden van de ledenraad van Ajax in Barcelona, zei hij dat om een eenmalig gesprek ging. De KNVB stuurde een mededeling rond: “Van Praag kan desgevraagd partijen in het Nederlandse voetbal bijstaan op basis van zijn deskundigheid, ervaring en netwerk. De KNVB-reglementen staan zo’n rol niet in de weg.”

Lees de volledige reconstructie van de strijd om Ajax en de hoofdrolspelers vandaag in NRC Handelsblad of de digitale editie.