Weervrouw veroorzaakt zelf een (politieke) storm

Het weer als contrast voor politiek.

Er is een storm opgestoken in Oekraïne. En – dat gebeurt niet altijd – deze keer zag Ljoedmila Savtsjenko, een van de bekendste weervrouwen van het land, hem wel van tevoren aankomen. Sterker, ze heeft hem zelf veroorzaakt.

Vorige week, tijdens haar dagelijkse live-uitzending op de staatsradio, sprak ze bijna in dichterlijke termen over het mooie lenteweer. „Je kunt niet onverschillig blijven bij het zien van zoveel schoonheid, die zich toont in het tere parfum van de seringen en de lelies in de valleien en het melodieuze kwetteren van de vogels.”

Maar daarop vervolgde ze met: „Soms lijkt het alsof dit soort wonderlijke dagen een geschenk zijn van de natuur, ter compensatie voor de chaos, wetteloosheid en onrechtvaardigheid die in dit land heersen.”

Dat was iets te veel van het goede in Oekraïne, waar kritiek op de autoriteiten niet echt wordt geapprecieerd. De staatsomroep besloot om alleen nog maar vooraf opgenomen en geredigeerde weerberichten de ether in te sturen. Van Savtsjenko is sindsdien op de radio niets meer gehoord.

De mediawaakhond reageerde furieus en betichtte de omroep van zelfscensuur. Ook de politiek bemoeide zich met de zaak. De voorzitter van het Oekraïense parlement verklaarde plechtig dat het parlement de omroep gaat dwingen Savtsjenko weer aan het werk te zetten.

Savtsjenko zelf had alle ophef wel verwacht. Ze zei dat ze goed wist wat de gevolgen zouden zijn. Maar „ik deed wat ik moest doen. Ik zei wat ik geloof en wat ik nog steeds geloof, hoewel ik natuurlijk wist dat ik nooit meer op de radio zou komen”. (NRC)