‘Zeker 27 doden bij nieuwe protesten door heel Syrië’

Syrische tanks werden vandaag gegroepeerd rondom het plaatsje Arida aan de grens met Libanon. Foto Reuters / Mohamed Azakir

In een reeks Syrische steden zijn vandaag opnieuw duizenden mensen op straat om te protesteren tegen het regime van president Al-Assad. Bij de demonstraties zijn volgens mensenrechtenactivisten zeker zeventien mensen omgekomen.

Bij een betoging in de centraal gelegen stad Homs vielen volgens activisten elf doden, waaronder een tienjarige en een zestienjarige. Naast de doden in Homs viel er volgens ooggetuigen ook tien dodelijke slachtoffers bij demonstraties in een klein stadje vlakbij het westelijk gelegen Idlib. Drie andere doden vielen in de kustplaats Latakia en ook in de plaats Sanamein bij de zuidelijke stad Deraa en in een voorstad van Damascus vielen respectievelijk twee en één dode(n).

In tal van andere Syrische steden waren vanmiddag ook weer demonstranten op straat. Volgens een mensenrechtenorganisatie openden ordetroepen het vuur op een menigte in de noordwestelijke kustplaats Banias. Die stad werd de afgelopen weken belegerd. Zo werden er ongeveer duizend mensen opgepakt en opgesloten.

In hoofstad Damascus vonden vanmiddag kleinschalige protesten plaats. Een ooggetuige vertelde aan Al Jazeera dat ordetroepen een groep van een paar honderd betogers aanvielen met ijzeren staven. In de wijk Midan in de hoofdstad zou de oproerpolitie traangas hebben gebruikt om een menigte van duizend man uiteen te drijven.

Onderstaande video toont volgens de makers beelden van de demonstraties van vandaag in Homs: