Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beurzen en beleggen

Succesvol beursdebuut LinkedIn, waarde bijna verdubbeld

Wall Street verwelkomede LinkedIn gisteren met een groot spandoek. Foto Reuters / Mike Segar

Het aandeel LinkedIn, dat gisteren zijn beursgang beleefde, schoot bij zijn introductie circa 90 procent in waarde omhoog. De uitgifteprijs werd bepaald op 45 dollar per aandeel, maar bij de opening van Wall Street moest al 83 dollar worden betaald. Ondanks een piek van 122 dollar sloot het online zakelijke sociale netwerk op de eerste dag uiteindelijk op 94,25.

“LinkedIn verkocht in totaal ruim 7,8 miljoen aandelen. De explosieve start voor de professionele netwerksite toont de interesse van beleggers in sociale media aan en geeft een indicatie van wat nog komen gaat van bedrijven als Facebook en Groupon”, meldt persbureau Dow Jones.

LinkedIn kon na de openingsdag 350 miljoen dollar bijschrijven op de balans. Hiermee komt de waarde van het bedrijf prompt te liggen rond de 10 miljard, zo’n 7 miljard euro.

De NOS trekt naar aanleiding van dit explosieve beursdebuut een vergelijking met de internetzeepbel rond het millennium waarbij miljarden aan investeringen in internetbedrijven weinig waard bleken. Het Chinese Facebook, RenRen, beleefde ook een stormachtig beursdebuut maar staat reeds 30 procent onder de hoogste aandeelwaarde die de sociale netwerksite ooit bereikte. LinkedIn is het eerste westerse ‘social network’ dat de stap naar de beurs zet. Facebook en Twitter zijn nog niet overstag.