Strauss-Kahn komt op borgtocht vrij

Dominique Strauss-Kahn zou vandaag de gevangenis verlaten nadat een rechtbank in New York gisteren akkoord is gegaan met vrijlating op borgtocht van de voormalige IMF-topman.

Aangezien hij rijk is en zijn vrouw nog meer geld heeft, vond de rechter dat een borg van een miljoen dollar in cash en een bankgarantie van vijf miljoen dollar onvoldoende zekerheid gaven, temeer daar er geen uitleveringsverdrag is tussen de VS en Frankrijk. Strauss-Kahn verplicht zich in een appartement in New York te blijven. Op zijn kosten komt er een gewapende bewaker voor de deur. Een elektronische enkelband en 24-uursvideobewaking moeten voorkomen dat hij het land uit gaat.

Mogelijk trekt Strauss-Kahn in bij zijn 26-jarige dochter Camille, die sinds een jaar in New York woont met haar man en studeert aan Columbia University. Camille is een dochter uit een eerder huwelijk. Een andere optie is een zelf gehuurd appartement.

Strauss-Kahn zou in de loop van vandaag vrijkomen, nadat de borg is betaald. Hij moet opnieuw voorkomen op 6 juni. Dan kan hij zich verweren tegen de beschuldiging dat hij een kamermeisje heeft proberen te verkrachten. Vóór de zitting gisteren werd bekend dat een Grand Jury alle zeven aanklachten tegen Strauss-Kahn heeft overgenomen.

De openbare aanklager verzette zich tegen de borg. Volgens hem zijn er overtuigende bewijzen en „heeft de verdachte de neiging tot impulsief crimineel gedrag”.

Anne Sinclair, de huidige vrouw van Strauss-Kahn, geboren in New York, was met Camille bij de zitting. De voormalige IMF-topman zag er beter uit dan op de zitting maandag: geschoren, in pak. Hij wierp vrouw en dochter een kushand toe.

Intussen halen de Amerikaanse tabloids hard uit. De New York Post schreef gisteren dat de stad zich moet ontdoen van alle „decadente buitenlanders”. De Daily News publiceerde een clandestien gemaakte foto van een vermoeide Strauss-Kahn in zijn cel, met het opschrift: ‘Geen medelijden voor de perverselingen’. (AFP, Reuters)