Recordverlies Tepco - directeur treedt af vanwege Fukushima

Deze afbeelding werd gisteren door Tepco vrijgegeven en toont het moment waarop de tsunami op 11 maart het complex Fukushima Dai'ichi overspoelt. Foto AFP

Het Japanse energiebedrijf Tokyo Electric Power Company (Tepco) heeft vanochtend een recordverlies van elf miljard euro bekendgemaakt over het afgelopen boekjaar. Directeur Masataka Shimizu heeft daarom aangekondigd af te treden en zal spoedig zijn opvolger bekendmaken.

Dat meldt persbureau AFP. Tepco is de beheerder van de beschadigde Fukushima Dai’ichi kerncentrale. Bij de persconferentie in het hoofdkantoor in Tokyo zei Shimizu dat hij de verantwoordelijkheid wil nemen voor de nucleaire crisis in Japan. Shimizu:

“Ik wil mijn bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen en het geheel een symbolische afsluiting geven. We doen ons best om de crisis te bezweren.”

Het aftreden van Shimizu komt niet als een verrassing, omdat in Japan van bestuurders wordt verwacht dat zij opstappen na schandalen of grote fouten.

Drie van de reactoren van de Fukushima Dai’ichi kernreactor raakten zwaar beschadigd door de aardbeving op 11 maart en de daaropvolgende tsunami. De koelsystemen werkten niet meer naar behoren en er kwam een aanzienlijke hoeveelheid straling vrij. De Japanse nucleaire crisis wordt beschouwd als de ergste sinds de ramp in Tsjernobyl.

Vorig jaar maakte Tepco nog een nettowinst van 1,26 miljard euro. De verwachting is dat het verlies voor Tepco nog groter zal worden, omdat het bedrijf geëvacueerde inwoners en bedrijven rond Fukushima zal moeten compenseren voor de geleden schade. Daar komen ook de kosten voor de reparatie van de reactoren bij. De Japanse overheid onderzoekt de mogelijkheid om het energiebedrijf financieel te steunen om het uit de brand te helpen.

Lees hier meer over Tepco, Fukushima Dai’ichi en Japan.

Interactieve graphic: Japan en de gevolgen van de aardbeving