President Jemen wil vervroegde verkiezingen

De president van Jemen, Ali Abdullah Saleh. Foto AFP / Mohammed Huwais

De president van Jemen, Ali Abdullah Saleh,  heeft vandaag voor duizenden aanhangers gezegd dat hij vervroegde presidentsverkiezingen wil om de politieke crisis van vier maanden in zijn land te beëindigen.

“We roepen op tot een spoedige democratisch presidentsverkiezing om bloedvergieten te voorkomen”, zei de Jemenitische president, zonder een datum te noemen.

Volgens Midden-Oosten redacteur Carolien Roelants is het een nieuwe poging van Saleh tot uitstel van zijn vertrek. Saleh heeft tenslotte niet gezegd dat hij niet mee zal doen bij de verkiezingen, aldus Roelants.

Sommige hooggeplaatste leiders van zijn partij maakten gisteren bekend dat zondag een overeenkomst opgesteld door de oppositie wordt ondertekend waar het vertrek van Saleh binnen dertig dagen is opgenomen. Eerder beloofde Saleh al zich niet kandidaat te stellen bij de presidentsverkiezingen in 2013.

Volgens cijfers uit medische bronnen, waar persbureau AFP over beschikt, zijn sinds januari 180 mensen gedood bij de protesten tegen Saleh.