Optimistische sfeer bij begin VVD-congres

Rutte overlegt tijdens een debat over Libië met zijn ministers Rosenthal en Verhagen. Rechts Defensieminister Hillen. Foto NRC Handelsblad / Roel Rozenburg.

De VVD houdt vanavond en morgen zijn partijcongres in Papendal. Er staan weinig spannende zaken op het programma. Oud-minister Benk Korthals wordt vanavond tot nieuwe partijvoorzitter gekozen.

De sfeer binnen de liberale regeringspartij is buitengewoon goed, schrijft politiek redacteur Derk Stokmans vandaag in NRC Handelsblad:

“Het is, ook na de opzichtige ruzie gisteren met gedoogpartner PVV, business as usual bij de VVD, en dat voelt prettig. Premier Mark Rutte is nog immer permanent vrolijk, minister van Justitie Ivo Opstelten stuurt elke paar dagen een ronkend persbericht, fractievoorzitter Stef Blok fulmineert tegen linkse politiek. En de peilingen blijven aangenaam.”

Vanwege de populariteit van premier Rutte en het kabinet verwacht Stokmans morgen “niets bijzonders” op het congres. “Ze gaan vieren dat ze een half jaar in een goed draaiende coalitie zitten.” Toch is de rust binnen de VVD wel opvallend omdat de partij het nodige moet inleveren om de coalitie met CDA en gedoogpartner PVV overeind te houden, schrijft Stokmans:

“Om de PVV binnen te halen, moest de partij de gedroomde liberalisering van arbeidsmarkt, woningmarkt en zorg even vergeten. Terwijl Rutte die hervormingen tijdens de verkiezingen juist als uiterst belangrijk omschreef voor de toekomst van Nederland. Ook het overleg met de SGP tijdens de formatie, over de welgevalligheid van sommige elementen van het regeerakkoord, en het verzoek aan VVD-Statenleden om bij de Eerste Kamerverkiezingen op de SGP te stemmen, zal VVD’ers geen fijn gevoel geven.”