Onruststoken tegen roken

The Insider Year: 1999 Director: Michael Mann Al Pacino
The Insider Year: 1999 Director: Michael Mann Al Pacino Photo12

The Insider (Michael Mann, 1999)Eén, 23.30 – 2.00 uur

Het is aan de Nederlandse producent Pieter Jan Brugge te danken dat Russell Crowe meespeelt in de lange, maar stijlvolle thriller The Insider, een gedurfde aanklacht tegen de tabaksindustrie. Regisseur Michael Mann wilde liever Val Kilmer.

Crowe speelt een onderzoeker van een tabaksconcern die in het Amerikaanse nieuwsprogramma 60 Minutes uit de school wil klappen over de gevaren van tabak. Al Pacino speelt een permanent telefonerende tv-producent die er alles aan doet om de onder grote druk staande klokkenluider zover te krijgen.

De in de traditie van All The President’s Men staande film is gebaseerd op een geruchtmakende zaak uit 1996: 60 Minutes maakte een aflevering de tabaksindustrie die stoffen aan sigaretten toevoegt – deels kankerverwekkend – om de verslavende werking van nicotine te vergroten. Sigarettenfabrikant Philip Morris dreigde tv-zender CBS met miljoenenclaims om uitzending te verhinderen. Klokkenluiden en roken: begin er niet aan.

Producent Pieter Jan Brugge werkte eerder met Mann samen: hij produceerde Heat (1995), waarin Robert de Niro en Al Pacino voor het eerst samen te zien waren. Eind jaren zeventig vertrok hij naar Amerika, waar hij The Pelican Brief, de filmversie van Miami Vice en Love and Other Drugs produceerde. In 2004 debuteerde hij als regisseur met The Clearing, een op de ontvoering van Gerrit Jan Heijn gebaseerde thriller met Robert Redford.

André Waardenburg