Niet verkeerd, zulke coaches

In een drukbezochte stand op de Libelleweek werd de Liga-ploeg gepresenteerd.

Van Gennip keert terug in het schaatsen als manager, Timmer wordt trainer.

liga foto nrc handelsblad rien zilvold
liga foto nrc handelsblad rien zilvold

Twee ijskoninginnen stonden gisteren glunderend naast elkaar in stand 1.118 van sponsor Liga bij de drukbezochte Libelle Zomerweek. Teammanager Yvonne van Gennip en trainster Marianne Timmer. Beiden goed voor drie keer olympisch goud, al jaren bevriend en nu samen in de leiding van de Liga-ploeg, die van vier naar zes schaatssters wordt uitgebreid. „Hier zijn wij in de gelegenheid om samen onze ervaringen over te dragen aan de volgende generatie”, zei Timmer, die vorig jaar de ploeg met toppers Annette Gerritsen en Margot Boer hielp oprichten.

In een hip rood-zwart trainingspak keerde Van Gennip (47) gisteren voor het eerst sinds haar afscheid als schaatsster in 1992 in een officiële functie terug in het schaatsen. Na een broodjeszaak, het verkopen van verzekeringen en een uitstapje in de politiek (CDA) bleef de sport trekken. De Haarlemse werkt voor het olympisch netwerk Noord-Holland, verzorgt lezingen, clinics en deed beoordelingen voor het klassement van de Schaatser van het Jaar van De Telegraaf. Waarom nu terug op de ijsbaan? „Schaatsen blijft in je zitten. Dit was het juiste moment, vier jaar geleden had ik het waarschijnlijk niet gedaan. Toen Marianne me polste, begon het te kriebelen. Ze is een leuke vriendin, dit is een mooie ploeg. Als je die meiden bezig ziet, is het zo gaaf om hier onderdeel van uit te maken.”

Timmer (36), die halverwege vorig seizoen stopte als schaatsster, gaat verder als trainster van de ploeg. Vanaf komende week volgt ze samen met oud-kampioenen Rintje Ritsma, Erben Wennemars en Jan Bos een speciale trainerscursus van schaatsbond KNSB. Ze verheugt zich op de samenwerking met Van Gennip. „Ik was veertien en zat thuis aan de keukentafel te kijken toen zij goud won. Yvonne was voor mij een enorme inspiratiebron.”

Terwijl stand 1.118 bijna uit zijn voegen barstte met enthousiaste bezoeksters van de Zomerweek, overhandigde Timmer het eerste exemplaar van haar boek Lekker in je vel aan haar jeugdidool. „Ik ben al negentien jaar gestopt en kan wel wat tips gebruiken”, zegt Van Gennip bescheiden lachend. In de tent vormde zich een lange rij voor een gesigneerd exemplaar. Sponsor Liga, die vorig jaar in het schaatsen stapte omdat die sport goed bij de vrouwelijke doelgroep past, kon tevreden zijn.

Van Gennip zal als teammanager, een functie die zij deelt met Niels Cannegieter, fungeren als intermediair tussen sponsor en schaatsers. „Ook al is het een tijdje geleden, ik weet wat er bij een topsportploeg komt kijken. Alles moet goed zijn: materiaal, trainingskampen, de schaatssters een beetje uit de wind houden.” Een trainersfunctie was niet aan de orde. „Nee, op dit moment niet. Maar zeg nooit nooit.”

De twee schaatsdiva’s kennen elkaar al lang. Bij een NK in Groningen onthulde de moeder van Van Gennip aan de jonge Timmer het geheim van haar dochter: bietensap. Moeder Timmer moest direct naar de reformzaak. „Ik wilde ook bietensap”, vertelde Timmer in 2001 in het blad Sport International in een gezamenlijk interview met Van Gennip. De twee gevoelsschaatssters hadden een bijzondere band met de in 2001 overleden trainer Egbert van ’t Oever, die met Van Gennip drie keer goud won in Calgary. „Wij hebben best veel overeenkomsten”, concludeerde Timmer toen al. „Jij bent wispelturig”, reageerde van Gennip. „Dat ben ik ook.”

Van Gennip en Timmer leken vorig jaar al te gaan samenwerken, toen sprake was van een nieuwe schaatsploeg met daarbij ook de Duitse topper Anni Friesinger. Timmer was na een sterk verlaagde aanbieding vertrokken bij de Controlploeg van coach Jac Orie. Haar ploeggenoten Boer en Gerritsen volgden, tot onvrede van Orie. Timmer en haar man Henk Timmer, oud-doelman van Feyenoord en Oranje, probeerden een ploeg op te richten samen met Ron Mulder, manager van onder anderen Gerritsen en vroeger Van Gennip. Aanvankelijk vonden ze geen sponsor, waardoor de samenwerking tussen de twee olympisch kampioenen niet van de grond kwam.

Eind augustus vonden Mulder en de familie Timmer alsnog een sponsor. De ploeg kreeg met dispensatie van de KNSB de A-status, en stond daarmee direct op gelijke hoogte met de grote teams TVM en Control. Voorwaarde was wel dat de ploeg na een jaar van vier naar minimaal zes rijdsters zou worden uitgebreid. Naast Boer en Gerritsen presenteerde de ploeg gisteren vier nieuwe schaatssters: sprinter Anice Das, en de jonge allrounders Lotte van Beek, Linda de Vries en Irene Schouten. Trainer Peter Kolder, vertrokken naar de nieuwe ploeg van Renate Groenewold, wordt vervangen door Rutger Tijssen, die vorig jaar bij 1nP succesvol werkte met stayer Arjen van der Kieft en sprinter Hein Ottenspeer.