Navo bombardeert Libische marine

Bij bombardementen gisteren en vannacht zegt de Navo acht schepen van de Libische marine en kustwacht tot zinken te hebben gebracht.

De bescheiden Libische marine is het doelwit geworden van de Navo-alliantie nadat aan luchtmacht en landmacht zware schade zijn toegebracht en het regime in toenemende mate gebruik maakte van schepen, bijvoorbeeld in de strijd tegen de opstandelingen in Misrata.

„Gezien het toenemende gebruik van marine-eenheden, had de Navo geen andere keus dan resoluut actie te ondernemen om de burgerbevolking van Libië en de Navo-eenheden op zee te beschermen”, zei schout bij nacht Russell Harding, de vice-commandant van de Navo-missie in Libië.

Volgens de Navo zijn acht schepen tot zinken gebracht in de havens van Tripoli, Sirte en Al Khums. Volgens Libische regeringswoordvoerders zijn in Tripoli vijf boten van de kustwacht en een groter marineschip beschadigd. De havenfaciliteiten zouden nauwelijks zijn beschadigd.

Volgens de Franse minister van Defensie is bij de Navo-bombardementen van de afgelopen weken de Libische luchtmacht vrijwel uitgeschakeld. Tachtig procent van de toestellen zou niet meer te gebruiken zijn, en het regime zou in de lucht alleen nog beschikken over helikopters. Een derde van het zware materiaal van de landmacht en de helft van de munitievoorraden zouden zijn vernietigd.

President Obama zei gisteren in zijn toespraak over het Midden-Oosten dat de val van Gaddafi slechts een kwestie van tijd is. „De tijd werkt tegen Gaddafi. Hij heeft geen controle over zijn land. De oppositie heeft een legitieme en geloofwaardige Interimraad georganiseerd.”

Op de grond in Libië is sprake van impasse. Pogingen van opstandelingen op te rukken naar Tripoli zijn tot stilstand gekomen. (Reuters, AFP)