Knot leidt vernieuwde top DNB

Het kabinet heeft vandaag een bijna volledig nieuwe top van De Nederlandsche Bank (DNB) benoemd. President wordt de 44-jarige professor Klaas Knot, nu nog topambtenaar op het ministerie van Financiën.

De in Groningen gepromoveerde econoom wordt de opvolger van Nout Wellink, die DNB sinds 1997 leidde. Deze kreeg de afgelopen tijd veel kritiek over het toezicht op de banken tijdens de kredietcrisis. De ministerraad besloot vanochtend over de benoeming van Knot en twee andere directieleden van DNB.

Knot werd in de aanloop naar de benoeming nauwelijks genoemd als kanshebber. Hij was tot 2009 veertien jaar lang werkzaam bij DNB. Sinds twee jaar is hij directeur financiële markten en plaatsvervangend thesaurier-generaal. Daarnaast is hij deeltijdhoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn politieke kleur is onbekend. Ook NIBC-zakenbankier Jan Sijbrand (1954) en Frank Elderson (1970), afkomstig van de centrale bank zelf, gaan de directie versterken. Sijbrand wordt verantwoordelijk voor het toezicht op Nederlandse banken, Elderson voor interne zaken en het betalingsverkeer. Alleen Joan Kellermann, die het pensioenstelsel in haar portefeuille heeft, blijft deel uitmaken van de directie van DNB. Behalve Wellink, die op 1 juli opstapt, vertrekt ook de 67-jarige Henk Brouwer uit de directie.

Voor directielid Lex Hoogduin, lange tijd kandidaat voor het presidentschap, lijkt met deze benoeming in de DNB-top geen plaats meer. Eerder deze week hebben de DNB-commissarissen de officiële voordracht gedaan aan minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA). De mores zijn dat de centrale bank pas een officiële voordracht doet als er overeenstemming is met het kabinet.

Aan de voordracht ging een tumultueuze periode vooraf omdat DNB en het kabinet tegenover elkaar kwamen te staan.

DNB had een voorkeur voor directielid Hoogduin. Financiën wilde een externe kandidaat om een cultuurverandering door te voeren. Daarbij ging het om oud-topambtenaar Kees van Dijkhuizen van zakenbank NIBC. Een derde kandidaat, RBS-bankier en voormalig topambtenaar Jeroen Kremers, trok zich terug uit de strijd.