Gezocht maar al terecht

Twee verdachten op een lijst van vijftig meest gezochte terroristen die India aan Pakistan heeft overhandigd, zijn terecht. Een werd al ruim een jaar geleden opgepakt in India en zit vast in de meest beruchte gevangenis in Mumbai. De ander woont ook in de Indiase havenstad, gewoon met zijn gezin, en is op borgtocht vrij. Hij meldt zich regelmatig bij het politiebureau, zoals afgesproken.

De fouten op de terreurlijst hebben tot verbijstering geleid. De affaire is extra gevoelig omdat India buurland Pakistan steeds verwijt door India gezochte daders van terreuraanslagen en andere criminelen niet te willen opsporen en uitleveren. Op de lijst staan onder andere ook Pakistanen die worden verdacht van een rol bij het beramen van de terreuraanval in Mumbai, eind 2008.

Toen begin deze week de eerste fout aan het licht kwam, zei minister van Binnenlandse Zaken Chidambaram dat het een menselijke vergissing betrof waar niet te veel ophef over gemaakt moest worden. Na de ontdekking van de tweede verdachte ligt vooral het overbelaste Central Bureau of Investigation onder vuur. India heeft vanmorgen gezegd dat het Pakistan een nieuwe lijst zal geven.