EU steunt uitspraken Obama over grenzen Palestijnse staat

Catherine Ashton, de buitenlandchef van de Europese Unie, steunt de oproep van de Amerikaanse president Barack Obama om de grenzen van Israël uit 1967 als basis te gebruiken voor de grenzen van een nieuwe Palestijnse staat.

Dat liet haar woordvoerder vandaag weten aan persbureau AP. Ashton verwelkomt “deze belangrijke uitspraak van president Obama” en laat weten dat “zijn handelen en doelen voor het Midden Oosten weerklank vinden binnen de EU”.

Ook Polen en Frankrijk zijn het eens met Obama over de grenzen van een Palestijnse staat. Dat zeiden de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen op een gezamenlijke persconferentie. Zij vinden dat er een einde moet komen aan het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Het erkennen van de grenzen van voor 1967 kan bijdragen aan een oplossing, meldt persbureau AP.

De Amerikaanse president zei gisteravond dat hij voorstander is van een Palestijnse staat middels een terugkeer naar de grenzen zoals die in 1967 bestonden voor de zesdaagse oorlog toen Israël Oost-Jeruzalem, de Westbank en Gaza veroverden.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wees gisteren Barack Obama’s visie op een Palestijnse staat af. “Ik ga uit van een herbevestiging van Amerikaanse toezeggingen aan Israël uit 2004″, zei hij. Netanyahu verwees naar een brief die George W. Bush destijds schreef waarin hij stelde dat Israël grote Joodse nederzettingen kon behouden als onderdeel van een vredesakkoord met de Palestijnen.

Vandaag ontmoeten Netanyahu en Obama elkaar in Washington. De Israëlische premier heeft aangegeven uitleg te vragen over Obama’s uitspraken.