Elk regime welkom op beurs?

De Praagse Boekenbeurs had vorige week Saoedi-Arabië als eregast. Slechts één schrijver uit dat land was aanwezig.

Schrijvers en mensenrechtenactivisten hebben uitgehaald naar de organisatie. Deze had het namelijk aan de Saoedische ambassade overgelaten het programma in te vullen. Index on Censorship-woordvoerder Jo Glanville noemde de keus in focuslanden op boekenbeurzen tegenover The Guardian een ‘schandaal’.

De London Book Fair stond dit jaar in het teken van Rusland, China is dat komend jaar. „Onderdrukkende regimes staan dan centraal”, aldus Glanville. „Natuurlijk zijn beurzen er voor de handel. Maar ze zouden zich ook sterk moeten maken voor de vrijheid van meningsuiting.” De directeur van de beurs verwierp de kritiek: „Isoleren van die landen is de slechtste oplossing.” (NRC)