Donner op het matje om rapport

De Tweede Kamer gaat minister Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) ter verantwoording roepen omdat hij een belangrijk rapport over de huursector zou hebben achtergehouden. Donner zegt dat het rapport nog niet af is, volgens de makers is dat wel zo. „Dit tast de relatie tussen de minister en de Tweede Kamer aan”, zegt Kamerlid Jacques Monasch (PvdA). Hij gaat dinsdag een interpellatiedebat aanvragen.

Het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) heeft in opdracht van het kabinet de gevolgen van alle maatregelen in het regeerakkoord voor de huursector doorberekend. Donner zei woensdag in een Kamerdebat over het huurbeleid dat dat rapport nog niet klaar is. Afgelopen maandag schreef hij hetzelfde in een brief aan de Kamer. Een woordvoerder van het ministerie zegt dat er nog cijfers ontbreken en „een aantal slagen gemaakt moeten worden.”

Maar volgens het CFV ligt het definitieve rapport al een aantal weken bij het ministerie. Het CFV heeft onder meer gekeken naar het voorstel huurders met een inkomen boven 43.000 euro een extra huurverhoging van 5 procent toe te staan en het plan om huren met maximaal 120 euro te laten stijgen. Beide maatregelen zouden per juli ingaan maar zijn inmiddels uitgesteld.

Tijdens het debat woensdag was het ontbrekende CFV-rapport onderwerp van discussie. De kabinetsmaatregelen voor de huursector liggen gevoelig bij de politiek en in de samenleving. Oppositiepartij PvdA vroeg Donner daarom expliciet naar het CFV-rapport.

Volgens Kamerlid Kees Verhoeven (D66) moet Donner „op zijn tellen passen. Er is breed verzet tegen zijn huurplannen, dan moet je de Kamer tegemoet komen in plaats van te zwijgen.” Ook de SP wil van Donner weten wat er aan de hand is, zegt Kamerlid Sadet Karabulut. Ze noemt diens werkwijze problematisch: „Hij strooit met maatregelen zonder dat de effecten daarvan duidelijk zijn.”