De seksomnivoor James Worthy wil echt iedereen

James Worthy: James Worthy. Uitgeverij Lebowski Achievers. 188 blz. €15,95 **

De Wereld Draait Door, geprezen vanwege de manier waarop het de hoge kunst naar de massa’s brengt, had vorige week vrijdag twee viezeriken te gast. De rapper Kleine Viezerik en een grote viezerik, de schrijver James Worthy. Tenminste, zo kwam Worthy uit het gesprek naar voren. Zijn debuut James Worthy zou aan tafel ‘niet helemaal besproken worden’, maar de passage waarin Worthy ‘betwist of Herman Brusselmans de beste beffer van Europa is’ moest wel even aan de orde komen. Worthy deed geen moeite de veronderstelde overeenkomst tussen zichzelf en een romanpersonage te ontzenuwen: ‘mijn tongspier is echt buitenaards’.

James Worthy lijkt aanvankelijk te voldoen aan het beeld dat er in DWDD van werd gegeven. Sterker nog, het karakter James Worthy waar het in het boek allemaal om draait, lijkt lange tijd meer op een mannelijk lid waar per ongeluk een hart aan vast is gegroeid, dan op iemand die zonder dwangbuis in de vrije wereld rond zou mogen lopen. James ‘wil erop’, en als het even kan ook graag wat vaker dan eens per dag. James is namelijk verlaten door zijn grote liefde, en dan doe je zulke dingen. Als jager discrimineert hij niet. Of het nu een klein meisje in Paradiso betreft, de moeder van zijn zwakzinnige buurjongetje of een liftende actrice: de omnivoor James lust alles en alles wil James. Ooit probeerde iemand de ongeloofwaardigheid van Jan Wolkers’ Zomerhitte aan te tonen door te stellen dat in de roman elke vrouw wel erg graag pap lustte van de mannelijke hoofdpersoon. Je zou hetzelfde argument op James Worthy los kunnen laten. De wensen van James, die zichzelf nou niet bepaald beschrijft als de koning van de apenrots, worden door iedere vrouw die hij begeert vervuld. De actrice Aafke spant wat dat betreft de kroon. James hoeft maar naar haar te kijken of ze hangt haar kleren al gewillig aan een haakje.

Uiteindelijk is James Worthy geen boek om chagrijnig over te doen. Los van alle onwaarschijnlijkheden, kromme zinnen en platte grappen overheerst het vertelplezier. Het kan zeker niet wedijveren met Turks Fruit, de Wolkers-roman waar het duidelijk op geënt is, maar de energie van de vertelling maakt een hoop goed.

Het karakter James Worthy is uiteindelijk voornemens ‘de beste vader ooit te worden’. Wanneer ook hier eigenlijk zijn schepper het woord voert, kon er straks weleens een veel bedachtzamer tweede boek verschijnen. Men zal het als een ontwikkeling bestempelen.

Sebastiaan Kort