Bo-taoshi, de Japanners begrijpen waarom

http://youtu.be/u_8iztLC_Vw

Je weet maar nooit wanneer je land wordt binnengevallen door troepen die met man en macht je lantaarnpalen of elektriciteitsmasten proberen omver te duwen. Daarom, wellicht, bedacht het Japanse leger bo-taoshi: een gezelschapsspel waarbij al gauw driehonderd man een actieve middag beleven.

Zelfverdediging staat voorop binnen de Japanse Zelfverdedigingskrachten. Sinds de Tweede Wereldoorlog mag het volgens de eigen grondwet geen lucht-, land- of zeemacht hebben en geen internationale disputen met geweld beslechten. Zelfverdedigen moet geoefend worden en bo-taoshi is een prima vorm: twee teams van elk 150 man hebben een paal. De helft verdedigt de zijne, de andere 75 proberen die van de tegenpartij omver te duwen.

Tactiek: lopen over de ruggen van je teammaten en jezelf katapulteren richting de paal. Winst wordt behaald wanneer de paal in een hoek van 30 graden is geduwd en minimaal 3 seconden in die toestand verkeert. Prachtige beelden.