Berichten via Whatsapp makkelijk te kraken

De gratis app waarmee sms’jes verstuurd kunnen worden is populair onder gebruikers van smartphones.

Het zeer populaire gratis alternatief voor sms’en, de Whatsapp, is makkelijk af te tappen. Met bepaalde programma’s zijn telefoonnummers en de inhoud van de berichten gemakkelijk te achterhalen, heeft technologienieuwssite Webwereld gisteren gemeld.

Gebruikers van Whatsapp besparen geld door met hun mobiele telefoon gratis berichtjes naar elkaar te sturen in plaats van te sms’en. Het programma werkt op smartphones van Apple, Blackberry, Android en Nokia, en is onder al die merken één van de populairste apps.

De gegevens van die gebruikers lijken nu niet veilig, want volgens Webwereld verstuurt de app namen van gebruikers, telefoonnummers en zelfs hele chatberichten on-versleuteld de hele wereld over.

Bij Webwereld kwamen ze daar achter toen ze wilden uitzoeken wat KPN met de techniek Deep Packet Inspection (DPI) van het Whatsapp-gebruik kan zien. Vorige week werd bekend dat KPN en Vodafone die techniek gebruiken. Naar eigen zeggen doen ze dat alleen om te kijken of klanten gebruikmaken van applicaties waarmee gratis kan worden gebeld of ge-sms’t, maar met de techniek is het ook mogelijk om de inhoud van e-mails en ander datagebruik te bekijken. Telefoonaanbieders vrezen Whatsapp omdat mensen door de service steeds minder sms’en.

Volgens Webwereld kunnen de gegevens alleen worden achterhaald als een aanvaller op hetzelfde draadloze netwerk als de gebruiker van Whatsapp zit. Het netwerk moet bovendien onbeveiligd zijn. In een vertrouwde omgeving is de kans dat iemand afgetapt wordt erg klein.

Whatsapp laat in een reactie weten het probleem te gaan onderzoeken, maar „sterk te geloven in privacy en vrijheid van haar gebruikers”. (NRC)