Benk Korthals benoemd tot nieuwe partijvoorzitter VVD

Archieffoto van Korthals uit 1998, vlak voordat hij minister van Justitie in het kabinet-Kok II werd. Foto NRC Handelsblad / Roel Rozenburg

Oud-minister Benk Korthals is vanavond op het VVD-congres in Papendal officieel benoemd tot partijvoorzitter van de VVD. Hij volgt Ivo Opstelten op, die in oktober terugtrad en minister van Veiligheid en Justitie in het nieuwe kabinet werd.

De benoeming van Korthals (wiki) was een formaliteit want de oud-minister van Justitie en Defensie was de enige kandidaat voor de functie. Waarnemend voorzitter Mark Verheijen droeg vanavond tijdens de algemene ledenvergadering de hamer aan hem over.

De VVD is sinds vanavond in Papendal bijeen voor zijn 130e congres uit de partijgeschiedenis. De sfeer bij de liberalen is goed omdat premier Rutte populair is en de VVD goed blijft scoren in de peilingen. Korthals zei een maand geleden dat hij zich in gaat zetten voor alle VVD-leden en -kiezers ‘die ons het vertrouwen gaven om orde op zaken te stellen in Nederland’.