Wilders dreigt Rutte met politieke breuk

Geert Wilders heeft premier Rutte gedreigd met een breuk in de politieke samenwerking als steunoperaties zoals momenteel aan Griekenland, voor rekening komen van de belastingbetaler. Rutte zei dat alleen nog maar te willen doen als ze in het belang van Nederland zijn, maar Wilders ziet ook daar geen heil in. “De premier speelt met vuur”, zei hij.

“Henk en Ingrid zien dat geld nooit meer terug”, vervolgde Wilders. Rutte noemde de houding van de PVV, die net als de SP nu al de steun aan Griekenland wil intrekken, “onverantwoord”. Hij zei dat Wilders niet “in de val van Maurice de Hond” moest trappen en riep hem op politiek leiderschap te tonen en ook impopulaire maatregelen te nemen. Volgens Wilders is steun aan Griekenland echter niets anders dan geld over de balk smijten: “Als wij gelijk krijgen, heeft u een probleem met mijn fractie”, beet Wilders Rutte toe.

Ook SP-fractievoorzitter Emile Roemer sprak zijn zorg uit over extra financiële hulp aan Griekenland. “Griekenland kan deze schuldenlast nooit terugbetalen. Dit betekent risico’s voor onze publieke sector: die gaat hiervoor opdraaien.”

Rutte verzekerde de Kamer dat hij Griekenland alleen te hulp schiet als dit in het belang is van Nederland. Tegelijkertijd waarschuwde hij dat het failliet gaan van Griekenland gigantische gevolgen heeft, en er dus geen risico’s genomen mogen worden. “De effecten voor Henk en Ingrid en voor Achmed en Fatima zullen enorm zijn als het fout gaat”, zei hij.

Eerder vanmiddag liep de SP-fractie de Tweede Kamer uit toen Wilders zei dat de PvdA Nederland “dertig jaar lang had laten volstromen met islamitisch stemvee”. Rutte noemde de woordkeuze van Wilders “zeer ongepast”. Ook toen was de toon van het debat over eventuele financiele steun aan Griekenland al stevig.

Het debat gaat nog de hele avond door en is live te volgen op Politiek24.