Wie wordt de opvolger van Strauss-Kahn bij het IMF?

Montek Singh Ahluwlia, Kemal Dervis, Christine Lagarde, Axel Weber, Stanley Fischer, Tharman Shanmugaratnam, Agustin Carstens en Trevor Manuel. Foto AFP
Montek Singh Ahluwlia, Kemal Dervis, Christine Lagarde, Axel Weber, Stanley Fischer, Tharman Shanmugaratnam, Agustin Carstens en Trevor Manuel. Foto AFP Montek Singh Ahluwlia, Kemal Dervis, Christine Lagarde, Axel Weber, Stanley Fischer, Tharman Shanmugaratnam, Agustin Carstens en Trevor Manuel. Foto AFP

Nu Dominique Strauss-Kahn vanmorgen vroeg zijn ontslag heeft ingediend als president van het IMF is de vraag: Wie volgt de Fransman op als hoogste baas bij het Internationaal Monetair Fonds?

Terwijl regeringsleiders hun voorkeur al duidelijk maken, maakt economie-redacteur Melle Garschagen vanmiddag in NRC Handelsblad een eerste inventarisatie:

Politici, journalisten, analisten en centralebankiers vallen over elkaar om namen te noemen van mogelijke kandidaten. Opvallend is dat er meer namen uit opkomende economieën de ronde doen dan uit Europa. Kemal Dervis (Turkije), Stanley Fischer (Israël), Trevor Manuel (Zuid-Afrika) en Agustin Carstens (Mexico) worden veelvuldig genoemd. Wat deze kandidaten verbindt, is dat ze bekendheid genieten bij Europese en Amerikaanse collega’s. Behalve Manuel hebben ze allemaal aanzienlijke werkervaring bij de Wereldbank of het IMF. Fischer zou bij de Amerikanen goed kunnen vallen. Hij bekleedde hoge functies bij Citigroup en was de promotor van Ben Bernanke, voorzitter van het stelsel van Amerikaanse centrale banken.

Onder de Europeanen worden scheidend president van de Europese Centrale Bank Trichet en de Franse minister van Financiën Lagarde genoemd. Garschagen beschrijft het dillema dat er bestaat in de keuze tussen deze twee kandidaten:

Gaat het IMF voor een politicus of een technocraat? Of kiest het voor iemand die de inhoud tot in de puntjes beheerst of iemand die weet hoe coalities te smeden en het spel te spelen?