Waarom voel je een vrije val in je buik?

Jan Wouter Kruyt uit Wageningen had laatst een turbulente vliegreis. „Waarom voel je een vrije val in je onderbuik?”, vraagt hij zich af. „Die kriebel als je over een bult rijdt of een stukje valt met het vliegtuig... waarom voel je dat in je kloten?”

Hierover bestaan twee theorieën, vertelt Raymond van Ee. Hij is hoogleraar biofysica. De eerste theorie is dat de kriebel in de buik wordt veroorzaakt door de zwaartekracht. De zachte delen in de buik – zoals de darmen en het buikweefsel – vallen in een ander tempo dan de vaste organen. „Je kunt het vergelijken met een badkuip vol bootjes”, zegt Van Ee. „De bootjes deinen mee en bewegen in verschillende snelheden over het water. Dat kan een licht gevoel in de buik geven.”

De tweede theorie is dat je bij een vrije val extra adrenaline aanmaakt. Adrenaline is een hormoon dat wordt aangemaakt bij stress. Het zorgt ervoor dat het bloed sneller gaat stromen om zuurstof te leveren aan de hersenen – de hersenen hebben op dat moment namelijk prioriteit. De buik heeft minder prioriteit, waardoor er daar opeens minder zuurstof is. Dat zou het lichte gevoel in de buik veroorzaken.

Wetenschappers die deze theorie aanhangen, denken dat dit ook gebeurt als je verliefd bent, zegt Van Ee. Want bij verliefdheid maak je extra adrenaline aan – en voel je de spreekwoordelijke ‘vlinders in je buik’. Beide theorieën zijn aannemelijk, maar er is voor geen van de twee sluitend wetenschappelijk bewijs, legt Van Ee uit. Dat komt doordat laboratoria hier geen goed onderzoek naar doen. De theorieën sluiten elkaar overigens niet uit.

En hoe zit dat dan met mannen, met de kriebel in de kloten? Van Ee: „De testikels zijn verbonden aan de prostaat. De testikels en de prostaat vallen in verschillende snelheden. Dat zou bij een vrije val een bepaalde sensatie kunnen veroorzaken.” Hijzelf herkent dit gevoel overigens niet. „Ik heb gisteren nog in een kermisattractie gezeten. Ik voelde de kriebel, maar zó diep voelde ik hem niet.”

Eva de Valk