VVD en PVV botsen tijdens verantwoordingsdebat

Geert Wilders tijdens het verantwoordingsdebat

Momenteel is in Den Haag het verantwoordingsdebat aan de gang. Officieel gaat dit debat over de jaarverslagen over 2010, maar in de praktijk gaan de fractievoorzitters met elkaar en met de ministers in debat over het huidige kabinet.

In dit artikel zetten we belangrijkste punten uit het debat op een rijtje:

  • Wilders botst hard met Blok over Griekenland

Blok (VVD) noemde het standpunt van gedoogpartner PVV om Griekenland uit de euro te halen “onverantwoord”. Blok zei dat Portugal, Ierland en Spanje kunnen volgen, waardoor de wereldhandel kan instorten. Wilders op zijn beurt verweet Blok bangmakerij en de steun aan Griekenland weggegooid geld.

    Bekijk een video van de NOS over de botsing:

    Politiek redacteur Jeroen Wester van NRC schrijft vanmiddag op de voorpagina van NRC Handelsblad in een analyse over de aanvaring:

    “Niet eerder was het zó zichtbaar hoe de oplopende spanning rond Griekenland terugslaat op de relatie tussen het VVD/CDA-kabinet en gedoogpartner PVV. (…) In de Tweede Kamer ontstaat er nu tenminste inhoudelijk debat over de schuldencrisis. Het afgelopen jaar gebeurde dat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland, nauwelijks.”

  • VVD: meer inzicht in bezuinigingen

Blok wil hier volgend jaar een overzicht van de bezuinigingen. De voortgang per departement moet als het aan hem ligt worden opgenomen in de verantwoordingsstukken. Het kabinet moet de voornemens ook duidelijk opnemen in de begrotingsstukken op Prinsjesdag. “Compleet met tijdlijnen en plan van aanpak.”

  • Cohen: kabinet van Rutte het ‘kabinet van de happy few’.

Volgens Cohen draaien de hardwerkende Nederlanders op voor de rekening van de financiële en economische crisis terwijl de ‘allerrijksten alleen maar rijker worden’. Hij laakte het beleid ten aanzien van hoger onderwijs, zorgleerlingen en jonge gehandicapten. De draconische bezuinigingen bij Defensie noemt hij ‘onverantwoord’, net als de aanpak van de woningmarkt.

  • Roemer mist motivatie en optimisme

Volgens SP-voorman Emile Roemer ontbeert het huidige kabinet iedere visie op hoe Nederland er uit moet komen te zien. Hij mist ‘motivatie en optimisme’ bij de ploeg van premier Mark Rutte (VVD). “Dit is een kabinet van boekhouders zonder een inhoudelijke visie op een menswaardige samenleving”

Het debat valt live te volgen op Politiek24. De NOS houdt een liveblog bij over het debat.